Política

França no exclou una entrega condicionada de caces a Kíiv

Exigiria que no s’usessin per atacar territori rus

Polònia anuncia la disposició a lliurar F-16 “en coordinació” amb els aliats

Rússia reitera que l’enviament de més armes farà escalar el conflicte

Després dels tancs, ara sorgeixen diferències entre els aliats sobre l’eventual lliurament d’avions de combat a Ucraïna, reclamats amb insistència pel president del país, Volodímir Zelenksi.

El francès Emmanuel Macron va assegurar ahir a La Haia que “res està exclòs” a l’hora d’ajudar Kíiv en la guerra contra Rússia –inclosos els avions–, tot i que va mostrar cautela en admetre que aquest seria “un pas molt gran” i que s’haurien de complir, abans, certes condicions, com ara rebre una sol·licitud formal prèvia d’Ucraïna i garanties que el seu ús seria únicament defensiu –no per atacar territori rus– i que no afebliria les capacitats militars de l’exèrcit francès.

Les paraules de Macron van arribar hores després que el govern polonès, que va pressionar fort perquè es lliuressin tancs Leopard a Ucraïna, assegurés que està disposat a transferir els seus F-16 si l’OTAN ho avala. “Actuaríem en plena coordinació amb els aliats”, va dir el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, que també es va comprometre a elevar la despesa en defensa del país del 2,5 al 4% del PIB aquest any. Però el canceller Olaf Scholz, que la setmana passada va donar llum verd a l’entrega de tancs Leopard després de moltes reticències, va reiterar que Alemanya no enviarà caces a Ucraïna.

El Kremlin, pel seu cantó, va insistir ahir que l’entrega de més armament per part dels aliats a Ucraïna només farà que provocar una escalada i un augment de la implicació “directa” de l’OTAN en el conflicte. Les noves armes tampoc serviran a Kíiv per canviar el curs de la guerra a favor seu, hi va afegir el portaveu del president rus, Dmitri Peskov. El portaveu va llançar aquest avís en ser preguntat sobre la demanda ucraïnesa a Alemanya perquè els enviïn un submarí.

Mentrestant, sobre el terreny, nous atacs russos van causar ahir cinc morts a l’est d’Ucraïna. Segons un nou balanç de l’ONU, des de l’inici de la guerra, ara aviat farà un any, han mort al país 7.110 civils i 11.547 han resultat ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona