Política

Les reaccions a la sentència

Els advocats dels líders independentistes mostren la seva satisfacció, mentre des dels partits espanyols es considera que s’aplana el camí per a l’entrega de Puigdemont

La reacció a la sentència del TJUE no s’han fet esperar, tant des dels advocats dels líder independentistes com des de partits espanyols. Mentre que els catalans donen una via molt positiva de la sentència, des de la banda espanyolista es considera que la sentència aplana el camí per a l’entrega del president Puigdemont. N’oferim un recull:

Gonzálo Boye : “Avui és un gran dia”. L’advocat de Puigdemont, Comín i Ponsatí ha fet diversos tuits sobre la sentència, deixant entendre que els ha estat favorable. “Les sentències del TJUE són per llegir-les íntegrament; avui és un gran dia” i un segon en què diu que “no es pot considerar un tribunal establert per la llei... article 6 apartat 1, un tribunal suprem nacional que resolgui en primera i última instància sobre una qüestió penal sense disposar d’una base legal expressa que li atorgui competència per a enjudiciar tots els encausats”. També ha fet referència al paràgraf 100 de la sentència, que considera que cal posar en relació a la interlocutòria del Suprem de l’octubre del 2020 i que considera els farà perdre, també al TEDH.

L’advocat Andreu Van den Eynde recorda també en un fil de Twitter que “la discussió que vam dur al TJUE en el cas Puig Gordi la vam centrar molt en la necessitat de superar el requisit d’acreditar un defecte sistèmic per a denegar una OEDE i acollir la possibilitat que el risc de lesió de DDFF afectés un “grup concret” de persones. Ara el TJUE accepta aquest plantejament (inclús contra l’opinió de l’Advocat General, cosa complicada) que manté les esperances que els tribunals d’altres països segueixin entenent el biaix repressiu contra el moviment independentista q tenen els tribunals espanyols. Toca seguir lluitant pel reconeixement de drets fonamentals i contra l’ús pervers del dret penal amb finalitats polítiques (el dret penal de l’enemic) ”.

L’advocat Benet Salellas , membre de la defensa dels encausats pel procés, considera “un pas gegant” que el TJUE hagi acceptat “poder denegar euroordres discutin el dret del jutge predeterminat per la llei quan afecti un grup de persones objectivament identificable”. Segons Salellars, ara el TJUE admet que és possible al·legar vulneració de drets fonamentals “(i per tant denegar les euroordres) quan afecti un grup de persones objectivament identificable, que és el que vam proposar alguns advocats a la vista pensant en el cas català”. “Ara la pilota queda a la teulada de la justícia belga, perquè haurà de motivar d’acord amb aquesta jurisprudència, però Llarena perd perquè NO aconsegueix que el TJUE digui que un tribunal de la UE no pot denegar una OED per competència del tribunal”.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha assegurat que amb l’argument defensat pels advocats catalans “es comença a reconèixer que existeix una causa general contra l’independentisme, és a dir, persecució política”. En un tuit, ha afirmat: “No són casos individuals, és tot un moviment democràtic”.

Des d’ Òmnium han celebrat que la sentència del TJUE ha permès fer “un pas important i reconeix la persecució de l’independentisme”. També a Twitter, l’entitat aplaudeix que per primer cop “es reconeix que es poden denegar euroordres d’extradició si es demostra deficiències que afectin els drets d’un grup objectivament identificable, com pordria ser l’independentisme iq ue l’òrgan que jutjaria el cas clarament no té la competència per fer-ho”. Per Òmnium, el TJUE “crea un precedent amb els exiliats independentismes que els permetrà continuar defensant-se dels abusos de l’Estat”.

Des de l’ANC, també destaquen el fet que el TJUE admeti denegar les euroordres per risc de vulneració de drets fonamentals i que obri “la porta a la possibilitat que es demostri que la ciutadania de Catalunya és un grup identificable de persones que s’enfronten a deficiències del sistema judicial que afecten la protecció dels seus drets”.

L’exministre espanyol del PP Juan Ignacio Zoido també ha fet un tuit després de la lectura de la sentència: “La justícia europea avala el jutge Llarena i tomba totes les excuses dels independentistes catalans. Puigdemont ha de respondre davant la llei”.

El secretari general de Ciutadans, Adrían Vázquez, ha assegurat que el TJUE conclou que “un Estat membre de la UE no pot denegar l’execució d’una euroordre pels motius que ho va fer Bèlgica. S’aplana el camí per a l’entrega dels fugats de la justícia”.

També des de Cs, Inés Arrimadas, ha qualificat la sentència de “gran notícia”. “Els colpistes estan més a prop de retre comptes a Espanya. El TJUE reafirma la legitimitat de la democràcia espanyola. Bèlgica no pot negar l’entrega dels fugats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona