Política

RAÚL AVILÉS TRABALÓN

CAP DE L’OPOSICIÓ A VACARISSES (UNIÓ INDEPENDENT PER VACARISSES)

“La inversió en la xarxa d’aigua ha estat poca i s’ha fet tard”

Per al cap de l’oposició el tancament de l’abocador de Coll Cardús no vindrà determinat per cap alcalde

El seu partit va promoure que els ajuntaments tinguessin eines per combatre les ocupacions conflictives o delinqüencials

Accedir a qualsevol habitatge és tot un luxe a Vacarisses
El nivell de percentatge de recollida selectiva està entorn del 70%

Raúl Avilés Trabalón (Barcelona, 1971) és veí de Vacarisses des que tenia cinc anys. UIPV és un partit exclusivament municipalista creat l’any 1991 i que va governar durant cinc mandats. En les properes eleccions es presenta com a alcaldable en una llista única amb Junts per Catalunya.

Vacarisses és una de les poblacions de Catalunya que més pateixen les situacions de sequera. Quin problema teniu amb el subministrament d’aigua?
D’una banda, Vacarisses no està connectada a la xarxa de distribució d’aigua en alta. A més, el municipi s’abasteix d’aigua d’aqüífers subterranis i la xarxa actual del municipi està antiquada. No s’hi ha fet inversió i tenim molt pocs pous de captació d’aigua. El problema aquí és la falta de previsió. La inversió en la xarxa d’aigua ha estat poca i s’ha fet tard. El pou de Torreblanca II es va posar en marxa l’estiu passat, quan ja estàvem dins del mateix episodi de sequera. I ara que la situació s’ha radicalitzat encara més, hem de ser bastant crítics amb el govern municipal perquè la gestió que s’ha fet dels recursos que tenim no s’ha fet de manera preventiva quan s’havia d’haver fet.
I què s’hauria d’haver fet?
És indispensable tenir una auditoria a fons de l’estat general de la xarxa municipal. Sabem que és una xarxa molt antiga que té fuites i s’ha de determinar on estan situades i actuar directament sobre elles. D’altra banda, s’ha de fer un estudi hidrogeològic per veure quins possibles punts de captació tenim al municipi. S’està sobreexplotant una part i hi pot haver altres recursos dels quals no en som conscients. Hem d’explotar els aqüífers propis i fer pous nous mentre no arribi l’aigua en alta.
Un altre punt conflictiu és l’abocador de Coll Cardús. S’aconseguirà tancar el 2023?
Nosaltres pensem que l’abocador s’ha de tancar. Tots els partits de tots els governs hem estat a favor de fer-ho, ja que és un abocador que està sobreexplotat i que ha produït un impacte negatiu en el municipi, amb episodis de pudors i de contaminació d’alguns aqüífers subterranis. El final de la vida útil d’aquest abocador està a punt de caure. Però hem de ser francs, el tancament de l’abocador no vindrà determinat per cap alcalde del municipi. El tancament depèn directament de la Generalitat, tot i que, des del nostre partit, farem el possible per pressionar i assegurar que aquest tancament es faci. Serà el 2023? Això no ho sap ningú. Es tancarà en el moment que s’arribi al volum esperat de brossa. Actualment falten unes 100.000 tones, però a mesura que s’hi van posant més tones, el terreny es compacta i es guanya novament espai. Per la nostra part, naturalment, estem a favor del tancament i farem tot el possible per poder-lo tancar.
Parlem de transport públic. Quines mancances té Vacarisses en aquest àmbit?
En té moltes. Si parlem de la xarxa ferroviària, pensem que des de fa quaranta o cinquanta anys la regularitat de la parada de trens és la mateixa. Para un tren cada hora, quan la realitat és que en la línia de Barcelona a Manresa passen trens més sovint i hauríem d’aconseguir, com a mínim, una parada cada mitja hora. Si parlem del transport interurbà, també és molt pobre. Tenim transport d’autobús amb Terrassa i la freqüència de pas és de gairebé una hora i mitja, i els caps de setmana no n’hi ha. Llavors la gent que no té vehicle propi es troba molt limitada. En aquest sentit, cal fer un estudi de les necessitats actuals del municipi i adequar el transport interurbà i urbà.
Us preocupa l’envelliment de la població?
Naturalment que sí. Vacarisses té un handicap, de la mateixa manera que el tenen altres poblacions amb què compartim model urbanístic, i és que gran part de la població, quan envelleix, opta per marxar cap a ciutats on tenen una sèrie de recursos i serveis que potser aquí no tenen tan a l’abast. És fonamental posar els serveis necessaris per a aquesta població i que estiguin coberts serveis com el transport i la sanitat, entre altres qüestions.
I pel que fa al jovent, què s’hauria de fer perquè es quedi?
Una de les coses fonamentals és l’accés a l’habitatge. En aquests moments tenim el problema que el preu del metre quadrat és molt elevat. Accedir a qualsevol habitatge és tot un luxe a Vacarisses. Hi ha molta demanda i poca oferta, i això fa que el jovent no hi tingui accés. La solució passa per invertir en habitatge social. I, en aquest sentit, el nostre partit ja va invertir fa temps en uns terrenys a la Rectoria que estan destinats precisament a aquest propòsit. Però el grup de govern no ha fet cap tipus d’inversió en habitatge social en tot aquest mandat i és prioritari des de fa molt de temps.
Parlant d’habitatge, el seu grup, precisament, s’ha pronunciat sobre les ocupacions de grups delinqüencials que aprofiten els immobles de grans tenidors, fons especulatius, la Sareb o entitats bancàries per fer negoci. Què proposen?
Gràcies a la coalició que vam fer amb Junts per Catalunya, vam promoure que els habitatges d’ocupació conflictiva o delinqüencial es poguessin destinar a habitatge social. Vam presentar la moció al mes de novembre, al desembre es va aprovar al ple de l’Ajuntament i després es va traslladar a la Generalitat, on també va quedar aprovada, amb la qual cosa ja és possible donar eines als ajuntaments per poder treballar sobre aquest tipus d’immobles i destinar-los a habitatge social.
L’Ajuntament treballa per promocionar el comerç local?
Creiem que no suficientment. El comerç de proximitat que tenim bàsicament està concentrat en el nucli urbà. El govern d’Esquerra, en l’anterior mandat, va fer l’illa de vianants amb l’argument que en tallar el trànsit es potenciaria el comerç local, però s’ha aconseguit l’efecte contrari. El fet de no poder accedir-hi amb vehicle ha fet que la poca gent que venia al nucli a comprar tingui més problemes d’aparcament i s’ha notat que hi ha hagut una petita davallada. El comerç local s’ha de potenciar d’altres maneres. En les eleccions anteriors, en el nostre programa proposàvem elaborar un estudi per fer un mercat no sedentari, de caps de setmana, i que els comerços de la localitat poguessin tenir altres punts de venda. És una iniciativa que vam presentar a l’Ajuntament, junt amb altres partits del ple, i finalment es farà i en veurem els resultats properament.
Es fan prou polítiques per potenciar la cohesió cultural?
El que voldríem aconseguir és que totes les associacions culturals del municipi poguessin integrar-se d’una manera transversal. Avui dia cadascuna de les associacions fa les seves tasques, però costa que hi hagi cohesió entre elles. El lloc on fer aquest tipus de relació hauria de ser el Casal. Però en aquests moments no funciona com un casal cultural. Vacarisses ha de tenir un casal cultural realment efectiu i que sigui un element de cohesió entre les diferents entitats del poble.
Quina és la situació del CAP?
Nosaltres pertanyem a la Zona Sanitària Manresa i els serveis sanitaris estan descentralitzats i distribuïts en diferents localitats: Monistrol, Castellbell i el Vilar, Vacarisses... I això, per a la gent que no té mobilitat, és un problema. A més, som dels pobles amb més nombre d’habitants i té més sentit que de les poblacions del voltant es traslladin cap aquí que no al revés. És cert que hem passat de tres a quatre metges, però no tenim servei d’urgències. Això, en una població creixent com la nostra, que en poc temps ha passat de poc més de 6.000 habitants a 7.300, s’està convertint en un problema. Haurien de tenir servei d’urgències el més aviat possible.
Vacarisses té problemes d’oferta educativa?
D’oferta educativa, no. Sí que és veritat que un dels partits del consistori va tenir una iniciativa –que no va ser aprovada– d’intentar aprofitar les infraestructures dels instituts per oferir serveis de formació professional. Aquesta és una oferta molt interessant i que es podria tirar endavant. Si hi ha gent que per estudiar cicles formatius ha de marxar fora del municipi i tenim la infraestructura necessària per poder-ne oferir, és un punt que cal estudiar.
Expliqui un cas d’èxit al poble.
El servei de recollida d’escombraries porta a porta. Aquesta va ser una iniciativa d’un grup d’un govern anterior i al principi la població i fins i tot els partits del consistori hi estaven en contra. Ens va costar una mica adaptar-nos-hi, però la veritat és que ha estat un èxit. El nivell de percentatge de recollida selectiva està entorn del 70%. Tot i que també pensem que és un sistema molt millorable. Han desaparegut àrees d’emergència, com la del polígon industrial, on la població –especialment la flotant, de cap de setmana o d’estiu– podia portar-hi la fracció de recollida que no podia deixar a la porta de casa. També s’han d’estudiar els dies de recollida. No és el mateix recollir la fracció orgànica tres cops a la setmana a l’hivern que a l’estiu. I el tema dels plàstics, que ocupen molt espai, i les freqüències de recollida actuals són un problema.
En les properes eleccions es presenten amb Junts. Ho veuen com la fórmula guanyadora?
Nosaltres confiem que sí. Estem molt satisfets d’aquesta coalició perquè ens ha permès fer polítiques transversals com la moció d’ocupacions il·legals i delinqüencials. Estem treballant de valent i pensem que tenim l’oportunitat de fer una política diferent. Una política en positiu, menys crispadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona