Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Pròrroga a l’exportació de cereal, però només 60 dies, diu Moscou

Les Nacions Unides (ONU) han confirmat l’acord per prorrogar la Iniciativa de Cereal de la Mar Negra, el pacte que facilita la sortida de gra i altres productes alimentaris d’alguns ports d’Ucraïna enmig del bloqueig naval rus. Malgrat això, les diverses fonts estatals diferien en la durada de l’extensió, que el govern ucraïnès anunciava durant 120 dies, mentre que la portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, insistia que només han donat llum verd durant 60 dies més. Un termini que per Zakhàrova és “suficient” i que fan servir com a pressió davant les traves que, consideren, s’imposen a altres aliments i fertilitzants russos.

L’anunci de l’ONU ha arribat després que tant Ucraïna com el president turc, Recep Tayyip Erdogan, avancessin que el permís per a la circulació de cereals –que va entrar en vigència a l’agost passat i expirava avui mateix– tindria continuïtat. Des d’aleshores, fonts ucraïneses estimen en 25 milions de tones el volum de cereals que ha sortit dels seus ports “per alimentar el món”. I Erdogan havia eludit concretar la durada efectiva, però ha volgut reivindicar el seu rol de mitjancer, tot i reconèixer també el paper del secretari general de l’ONU, António Guterres.

Putin, a Crimea

Alhora que les delegacions acabaven de negociar l’acord, el president rus, Vladímir Putin, ha aparegut per sorpresa en una visita presencial a la península de Crimea, per commemorar el novè aniversari de l’annexió del territori. El Kremlin, segons l’agència EFE, havia mantingut en secret la visita, programada com a videoconferència amb autoritats i tropes de Sebastopol, seu de la flota russa de la mar Negra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia