Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski reclama la UE avions i míssils de llarg abast

De moment, Eslovàquia i Polònia s’han compromès a facilitar caces

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquest dijous als líders de la Unió Europea (UE) que li lliurin avions moderns i míssils de llarg abast, perquè en cas contrari, la guerra s’allargarà, han explicat fonts europees.

Zelenski ha intervingut per videoconferència en la cimera que els caps d’Estat i de Govern dels Vint-i-set celebren avui i demà a Brussel·les. Aquesta és la vuitena vegada que participa en una reunió amb els líders europeus des de l’inici de la invasió, i ho ha fet des d’un tren, camí a l’est d’Ucraïna.

Durant la seva intervenció, el president d’Ucraïna ha agraït l’acord al qual va arribar aquesta setmana la UE per a accelerar l’enviament d’un milió d’obusos a Ucraïna en els pròxims dotze mesos, però al mateix temps, ha reclamat que s’acceleri el lliurament dels tancs Leopard.

De moment, Eslovàquia ja ha lliurat quatre caces dels tretze que ha promès a Kíiv, segons ha anunciat avui el ministre de Defensa, Jaroslav Nad, i Polònia ha anunciat el lliurament d’altres quatre avions.

Zelenski també ha reclamat la UE que aprovi un nou paquet de sancions contra Rússia i que no apliqui excepcions a les ja adoptades, com van fer els Vint-i-set al desembre, per a autoritzar els pagaments a oligarques russos amb l’objectiu de facilitar la venda de blat als països en vies de desenvolupament.

El president ucraïnès ha demanat avui, així mateix, iniciar les negociacions d’adhesió a la UE i que no hi hagi retards en el seu pla de pau, que ha avalat la UE.

D’altra banda, diversos líders europeus han demanat avui a la Xina que dialogui amb Ucraïna si realment vol mitjançar per a posar fi a la guerra. Entre ells, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha afirmat que en el seu pròxim viatge a la Xina el 30 i 31 de març traslladarà al seu homòleg xinès, Xi Jinping, que la pau a Ucraïna ha de comportar el respecte a la integritat territorial d’aquest país i que són els ucraïnesos els qui han de fixar les condicions.

Per la seva banda, la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, ha defensat l’enviament d’armes a Kíiv perquè, segons la Carta de Nacions Unides, “té dret a defensar-se”, i ha avisat la Xina que “fer costat a l’agressor és anar en sentit contrari”, després de la recent reunió a Moscou entre Xi i el president rus, Vladímir Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia