Política

unió europea

La UE reitera el seu suport al pla de pau de Zelenski davant el xinès

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea van reiterar ahir el seu suport al pla de pau plantejat pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski, davant el proposat per la Xina. Un suport que arriba només dos dies després que el líder xinès, Xi Jinping, hagués presentat el seu pla al mandatari rus, Vladímir Putin, a Moscou.

“La Unió Europea continuarà treballant amb Ucraïna en el seu pla de pau de deu punts”, van acordar els líders europeus en la primera de les dues jornades de la cimera que celebren a Brussel·les. El pla de Zelenski passa per garantir la seguretat nuclear a Ucraïna, restablir la integritat territorial, la sortida de les tropes russes i la creació d’un tribunal per jutjar crims de guerra. Pequín, en canvi, planteja una proposta paral·lela de dotze punts en què defensa l’abandonament de la “mentalitat de guerra freda”, la fi de les sancions occidentals a Rússia i un alto el foc, que no convenç Occident. Tot i això, diversos líders europeus s’han mostrat favorables a una trobada entre Xi i Zelenski si realment el primer vol actuar com a mediador per posar fi a la guerra.

Enviament de munició

Amb relació també a Ucraïna, els líders europeus han avalat l’acord tancat pels ministres d’Afers Estrangers dilluns per entregar a Kíiv munició i míssils “en cas que es demanin”, també a través de compres conjuntes, i la mobilització del “finançament adequat” del Fons Europeu de Suport a la Pau.

Les conclusions de la trobada assenyalen que els estats estan “incrementant els esforços” per donar a Ucraïna el que necessita militarment, i subratllen que la UE continua “ferma” en el suport polític, econòmic, militar, financer i humanitari a Kíiv. En el text, els 27 també “prenen nota” de l’ordre de detenció contra el president rus, Vladímir Putin, i demanen a Moscou “aturar immediatament l’agressió”, així com garantir “un retorn segur” dels deportats. També indiquen que és “important i urgent” assegurar una implementació “efectiva” de les sancions i reiteren el suport a la reconstrucció del país.

Els motors de combustió

A banda de la guerra a Ucraïna, la primera jornada de la cimera es va veure eclipsada pel vet d’Alemanya a la prohibició de vendre motors de combustió més enllà del 2035. Tot i no figurar en l’agenda de la cimera, diversos dirigents van tractar la qüestió, tant en to conciliador com bel·ligerant. Estats com ara els Països Baixos o Bèlgica van traslladar un missatge d’unitat, mentre que Itàlia i Letònia –el primer a favor del vet i el segon en contra– van ser més contundents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia