Política

Una placa de record a Tornabous tanca els actes del centenari de la mort de Salvador Seguí

Tornabous, a l’Urgell, té des d’aquest divendres una placa del Memorial Democràtic que recorda la figura del líder anarcosindicalista Salvador Seguí, conegut com El Noi del Sucre, a la seva casa materna. Amb aquesta placa s’ha posat punt final als actes en record al centenari del seu afusellament, el 10 de març de 1923.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha estat l’encarregada de presidir l’acte i ha destacat que Seguí va ser un “heroi” de la classe treballadora, català i catalanista compromès amb els ideals de llibertat, igualtat i justícia social.

Per la seva banda, d’alcalde de Tornabous, David Vilaró, ha lamentat que durant massa temps les institucions de país hagin oblidat la figura de Salvador Seguí pel fet que “el seu ideari no s’adia amb el pensament dominant”. Segons Vilaró, mai s’ha reconegut prou la seva contribució al benestar dels treballadors i ha recordat que va ser un dels responsables de la vaga de la Canadenca que va acabar amb un acord que va permetre la jornada laboral de 8 hores.

Durant l’acte, Ubasart també ha volgut recordar que la vila de Tornabous és una “privilegiada” en termes de memòria democràtica com a “bressol” de dos “gegants de la història contemporània”, ja que el president Lluís Companys, nascut al poble veí de Tarròs, havia coincidit amb Seguí jugant als horts de la zona.

Salvador Seguí (Lleida, 1887-Barcelona, 1923) va ser un dels líders més destacats del moviment anarcosindicalista a Catalunya a principis del segle XX, i el 1918 va ser elegit secretari general de la CNT. El 1920, va ser detingut amb 63 militants sindicals i polítics republicans d’esquerres, i empresonat al castell de la Mola, a Maó. Un cop alliberat, va tornar a Barcelona, on va ser assassinat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona