Política

catalangate

Pegasus monopolitza l’atenció al Congrés

La comissió d’investigació del Parlament Europeu es reuneix dimarts amb els portaveus de la comissió de Defensa del Congrés per videoconferència

Junqueras acusa el PSC d’utilitzar la moció de censura de Vox amb Tamames per tapar la missió europea d’investigació

Turull carrega contra ERC i contraposa la seva actitud sobre l’espionatge amb el “coratge” de Puigdemont

Després que la missió del Parlament Europeu topés en la seva vista a Madrid amb la moció de censura de Vox i Ramón Tamames contra Pedro Sánchez, la investigació de Pegasus torna a trucar a la porta del Congrés. La mesa i els portaveus de la Comissió de Defensa del Congrés –presidida pel diputat del PP José Ignacio Echániz– es reuniran dimarts amb la comissió d’investigació del Parlament Europeu –encapçalada per Jeroen Lenaers– sobre l’ús de Pegasus i d’altres sistemes de software espia i ho faran des de la sala Pérez-Llorca de la cambra a dos quarts d’onze del matí mitjançant videoconferència. Entres els portaveus membres de la comissió hi ha Gerard Álvarez (ERC), Míriam Nogueras (Junts) –en nom del Grup Plural– i Jon Iñarritu (EH Bildu).

L’experiència d’haver presenciat com el Congrés i el president espanyol i tots els ministres –també la vicepresidenta segona Yolanda Díaz, referent de l’espai d’Unides Podem, que va aprofitar la jornada com a trampolí personal per llançar el seu projecte de Sumar des de l’hemicicle– es van centrar exclusivament en la moció de Vox i van menystenir la missió europea sobre l’ús de Pegasus –que tenia una citació prèvia des de febrer per als dies 20 i 21 de març abans que Meritxell Batet programés la moció de censura precisament els dies 21 i 22 de març– ha deixat ferides polítiques. En un acte avui a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), el president d’ERC, Oriol Junqueras, no ha passat per alt que Batet milita al PSC i ha acusat els socialistes d’aprofitar-se de la iniciativa de Vox. “El PSC ha intentat utilitzar la moció de censura per tapar la comissió d’investigació del Parlament Europeu sobre Pegasus, sobre l’espionatge a líders independentistes, demòcrates que treballen per la democràcia”, ha denunciat Junqueras.

A l’espera de la cita de dimarts a la comissió de Defensa, ERC intensifica la fiscalització de Pegasus i dijous va registrar una proposició no de llei al Congrés en la qual insta el govern espanyol a fer les “modificacions legals oportunes” per “prohibir la contractació d’empreses, així com les seves matrius o filials, que hagin espiat o hackejat alguna administració pública de l’Estat”. Es dona la paradoxa que el president Pedro Sánchez va ignorar la missió sobre Pegasus quan ell sempre insisteix a presentar-se a si mateix com una víctima més de Pegasus davant el clam de l’independentisme sobre l’espionatge. La iniciativa, presentada per ser debatuda a la comissió de Seguretat Nacional, també demana un informe en un termini màxim de tres mesos sobre les contractacions que s’hagin fet fins ara a aquest tipus de companyies. Per ERC, el hackeig destapat contra el 9-N forma part d’unes “actituds que han de ser perseguides i combatudes per la democràcia”.

En una jornada municipalista de Junts celebrada avui a Sallent, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha carregat contra ERC pel seu paper com a a aliat de Sánchez. Turull ha retret al president Pere Aragonès la seva “actitud” a la comissió sobre Pegasus en contraposició amb el “coratge” de Carles Puigdemont.

La omnipresència de l’afer Pegasus al Congrés es completa aquesta setmana amb dues compareixences ministerials que no estan programades ad hoc però en la qual els portaveus dels grups hi seran per qüestionar-los: la del ministre Fernando Grande-Marlaska (Interior) en comissió demà a la tarda i la de la ministra Margarita Robles (Defensa) dijous quan acabi el ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia