Política

guerra a ucraïna

En alerta pel pla nuclear de Putin a Bielorrússia

Borrell condemna el desplegament d’armes atòmiques i adverteix que aturar-lo és elecció de Minsk

L’OTAN es declara “vigilant” i disposada a defensar els aliats tot i no detectar “cap canvi en la postura nuclear de Rússia que obligui a fer ajustaments”

L’anunci rus suposa portar armes de destrucció massiva a un país que fa frontera amb tres membres de l’Aliança: Polònia, Lituània i Letònia

L’anunci del president de Rússia, Vladimir Putin, de desplegar armes nuclears a Bielorrússia, país que té frontera amb Ucraïna i amb tres estats membres de l’OTAN –Polònia, Lituània i Letònia–, posa en alerta Occident. L’alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, s’ha adreçat avui a les autoritats de Minsk per alertar que Bielorrússia pot “aturar” el desplegament d’armes atòmiques russes en el seu territori i que aquesta és la seva “elecció”. “Que Bielorrússia aculli armes nuclears russes significaria una escalada irresponsable i una amenaça per a la seguretat europea. Bielorrússia encara pot aturar-ho, és la seva elecció”, va desafiar Borrell al líder prorrús Aleksander Lukashenko tot alertant que la UE està “llesta per respondre amb més sancions”. L’OTAN es declara “vigilant” ara per ara i no detecta “cap canvi en la postura nuclear de Rússia que obligui a fer ajustaments”.

L’anunci que dissabte va fer Vladimir Putin sobre la instal·lació d’armes nuclears fora de Rússia es produeix un mes després que el Kremlin suspengués la seva participació en l’últim acord bilateral amb Washington per al control d’armes nuclears (New Start). “No hi ha res d’extraordinari en això. En primer lloc, Estats Units ho porta fent dècades. Va emplaçar fa molt de temps en territori dels seus països aliats, els països de l’OTAN, a EUropa, el seu armament nuclear tàctic. Si no em falla la memòria, en sis països: Alemanya, Turquia, Holanda, Bèlgica, Itàlia i Grècia”, va assegurar Putin en un to obertament desafiant a la televisió pública. Putin considera que aquesta ofensiva no viola les obligacions de Rússia sobre no proliferació nuclear i ha programat que el 3 d’abril començarà la instrucció de militars bielorrussos i que l’1 de juliol conclourà la construcció d’una sitja en el país veí per ubicar-hi l’armament.

Davant el salt qualitatiu anunciat per Putin, l’OTAN alerta que aquesta “retòrica” nuclear russa és “perillosa i irresponsable”. “L’OTAN està vigilant i estem seguint la situació de prop. No hem vist cap canvi en la postura nuclear de Rússia que ens porti a ajustar la nostra. Estem compromesos amb el fet de protegir i defensar tots els aliats de l’OTAN”, ha declarat a l’agència EFE la portaveu de l’Aliança, Oana Lungescu.

Davant aquest anunci d’escalada nuclear, el canceller alemanys Olaf Scholz ha advertit que el suport europeu a Ucraïna serà sostingut en el temps. “Hem de tenir clar que haurem de donar suport a Ucraïna encara molt de temps. Aquesta serà la base perquè Rússia s’adoni que no és fàcil apropiar-se de gran part del territori ucraïnès com pretén ara“, ha dit Scholz durant una trobada amb ciutadans a Potsdam (Alemanya).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona