Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Monjos ucraïnesos acusats de prorussos mantenen el seu pols al govern de Kíiv

Formen part de l’Església Ortodoxa Ucraïnesa subordinada al Patriarca de Moscou

Els monjos de l’Església Ortodoxa Ucraïnesa subordinada canònicament al Patriarcat de Moscou que viuen en el Monestir de les Coves de Kíiv han reafirmat aquest dijous la seva negativa a abandonar el recinte, malgrat que el govern els havia notificat que havien d’evacuar-lo aquest dimecres.

Durant tota la jornada, la jerarquia d’aquesta església assenyalada per les autoritats ucraïneses per servir als interessos del Kremlin va publicar en la seva pàgina de Facebook vídeos de les oracions que van celebrar amb els seus fidels en el monestir i missatges criticant l’actuació del govern, al qual acusen de persecució religiosa.

Per la seva banda, el ministeri ucraïnès de Cultura ha denunciat que els representants de la congregació s’han negat a permetre l’accés al monestir a la comissió que anava a materialitzar la transferència a l’Estat d’aquesta propietat que és patrimoni de la UNESCO.

L’Església Ortodoxa Ucraïnesa ha celebrat en xarxes socials la sortida dels membres de la comissió del monestir amb un missatge en el qual donava les “gràcies per les seves oracions” als creients que han anat avui a donar-los suport.

“La comissió continuarà el seu treball demà de totes maneres”, ha dit el ministre de Cultura, Oleksandr Trachenko, en la seva pàgina de Facebook. El govern ucraïnès acusa els monjos d’haver construït fins a 36 estructures de manera il·legal en el recinte.

Al mateix temps, Kíiv emmarca la sortida dels representants de l’Església Ortodoxa Ucraïnesa –que fins a maig de l’any passat depenia del patriarca rus– en el que el president Zelenski diu la “lluita per la independència espiritual d’Ucraïna”.

El jerarca Pavlo, abat del monestir, ha insistit que no marxarà fins que la justícia resolgui el recurs presentat ahir pels monjos contra la decisió del govern de no renovar l’acord que els permetia administrar el lloc.

L’Església Ortodoxa Ucraïnesa va trencar l’any passat la seva relació amb el Patriarcat de Moscou, del qual depenia, en protesta pel suport entusiasta del patriarca rus Kilil a la invasió d’Ucraïna, però els crítics d’aquesta congregació ucraïnesa consideren insuficient aquest pas i asseguren que la decisió no té validesa canònica, al mateix temps que els exigeixen que es passin a l’Església Ortodoxa d’Ucraïna.

Creada en 2018, l’Església Ortodoxa d’Ucraïna va ser reconeguda un any després com a església autocèfala del país pel Patriarcat Ecumènic de Constantinoble, satisfent així les aspiracions de milions d’ucraïnesos de tenir la seva pròpia església nacional totalment independent de Moscou.

Des que comencés la invasió russa a gran escala d’Ucraïna, les forces de seguretat de Kíiv han detingut a diversos popes de l’Església Ortodoxa Ucraïnesa subordinada canònicament a Moscou sota acusacions de fer costat a l’exèrcit rus des dels púlpits i proporcionar informació a l’enemic.

Kíiv també diu haver trobat materials de propaganda pro-Kremlin i passaports russos en diverses batudes efectuades en esglésies d’aquesta denominació.

Kíiv demana Rússia que retorni, a través de la UE, els orfes deportats

La ministra ucraïnesa per a la Reintegració dels Territoris Ocupats, Irina Veresxuk, ha proposat avui a Rússia l’establiment d’un mecanisme que permeti a Moscou lliurar a tots els nens ucraïnesos orfes que té a càrrec seu a un país de la UE que al seu torn els retorni a Ucraïna.

“Suggereixo el següent mecanisme: estem preparats per a anar a qualsevol país europeu, en concret a la seva frontera amb Rússia, amb la mediació d’organitzacions internacionals com l’ONU, la Creu Roja o altres”, ha dit Veresxuk en el servei nacional televisiu de notícies.

“Per exemple, podem anar a Estònia, a la ciutat de Narva, i portar allí a tots els orfes ucraïnesos que estan il·legalment en mans de Rússia”, ha explicat la també viceprimer ministra ucraïnesa, que ha xifrat en 4.390 el nombre d’ucraïnesos orfes o a càrrec de l’Estat la tutela del qual s’ha arrogat el govern rus.

“Com a representant del govern ucraïnès, afirmo oficialment que estem preparats per a recuperar els nostres orfes”, ha afegit Veresxuk.

Les autoritats ucraïneses diuen haver registrat prop de 20.000 casos de menors ucraïnesos de les zones ocupades deportats pel govern de Moscou.

La Cort Penal Internacional va dictar el passat 17 de març dos ordres d’arrest contra el president rus, Vladímir Putin, i contra la seva comissionada per a la infància sota acusacions d’haver organitzat la deportació forçosa de menors ucraïnesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona