Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna reconeix avanços russos a Bakhmut tot esperant la seva contraofensiva

Kíiv confia que l’arribada del material compromès pels seus aliats li permeti recuperar la iniciativa

Ucraïna reconeix èxits parcials de les tropes russes i dels mercenaris de Wagner en el seu esforç per prendre completament la ciutat oriental de Bakhmut, mentre adverteix Rússia que en els pròxims mesos les seves forces seran “més actives” en el front quan es preparen per a una nova contraofensiva.

“En l’eix de Bakhmut, l’enemic fa més intents de prendre la ciutat i té èxits parcials, tot i que els soldats ucraïnesos defensen valentament l’urbs i repel·leixen nombrosos atacs”, ha assenyalat l’Estat Major General de les Forces Armades d’Ucraïna.

Rússia confia a tancar el cèrcol

El líder interí imposat per Rússia a la regió ucraïnesa de Donetsk, Denís Pushilin, ha afirmat aquest dijous que les tropes russes tancaran pròximament el cèrcol a la ciutat de Bakhmut, on actualment tenen lloc els més cruents combats en l’est del país.

“La situació avança en Artemivsk (nom rus de Bakhmut). Pròximament, podrem parlar d’un cèrcol real”, ja que les tropes russes encara no controlen l’oest i part del sud, ha declarat a la televisió russa.

En aquest sentit, l’Institut estatunidenc per a l’Estudi de la Guerra (ISW) ha afirmat avui que imatges geolocalitzades “indiquen que les forces russes han avançat en el sud i sud-oest de Bakhmut” en els últims dos dies.

Els mercenaris de Wagner han rebut reforços de tropes russes convencionals en el nord i sud de la ciutat per a defensar-se d’eventuals contraatacs ucraïnesos, la qual cosa els permet intensificar de nou l’ofensiva, que s’havia alentit.

Per la seva banda, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va alertar la vespra en una entrevista que “la pèrdua de Bakhmut podria significar un fracàs polític i podria conduir a la derrota”, ja que això danyaria l’estat d’ànim dels defensors ucraïnesos.

Mentre Rússia intenta prendre completament Bakhmut, on controlaria ja al voltant del 65% del territori, segons l’ISW, més al sud les forces russes i ucraïneses també es disputen la plaça d’Avdiivka, un objectiu rus des de 2014 i un dels bastions més fortificats de l’est del país.

Pushilin ha assenyalat que els esdeveniments en Avdiivka “es desenvolupen bastant ràpidament, els nostres nois avancen en diferents direccions”. “Tenim determinats èxits en la direcció de Kranohirivka (al nord), en Pervomaisk (a l’oest)”, va explicar.

Per la seva banda, l’Estat Major General d’Ucraïna ha manifestat, per contra, que tots els atacs russos van fracassar en les últimes hores.

Zelenski advertix Rússia

El president d’Ucraïna va advertir a Rússia en el seu discurs nocturn dirigit a la població que no es confiï massa. “Ja en els pròxims mesos podem ser més actius en primera línia. I farem tot el possible perquè el suport per part del món als passos que donem sigui el més eficaç possible”, va assenyalar Zelenski.

Zelenski fa uns dies va assegurar que l’operació ucraïnesa per a expulsar a les forces russes dels territoris ocupats en el sud i est del país depèn de la rapidesa amb la qual Occident lliuri a Kíiv l’armament i la munició necessària.

En aquest sentit, el ministre ucraïnès de Defensa, Oleksí Réznikov, manifestava ahir en declaracions a mitjans estonians que la contraofensiva “la veurem a l’abril-maig” probablement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona