Política

L'afer del plagi fa caure el ministre alemany de Defensa

Angela Merkel rep un altre revés polític amb la dimissió del seu previsible successor just al principi de l'any electoral

Guttenberg admet que la renúncia és “el pas més dolorós” de la seva vida

El ministre estrella de la cancellera Angela Merkel, l'aristòcrata bavarès i titular de Defensa, Karl-Theodor zu Guttenberg, va dimitir tres setmanes després d'haver esclatat l'escàndol del presumpte plagi en la seva tesi doctoral. Va deixar així la cap de govern sense teòric successor, en cas de naufragi en aquest any electoral. Mig abatut, però sense perdre una arrogància sembla que innata, l'anomenat Baró zu Googleberg –en al·lusió a l'operació de “copiar i enganxar” amb què se l'acusa d'haver fet la tesi– va tirar la tovallola tot afirmant que era “el pas més dolorós” de la seva vida, però que la pressió l'havia posat als límits del que és suportable.

Merkel va acceptar la renúncia, “amb tot el dolor”, de qui s'havia sabut “guanyar el cor” del seus conciutadans i a qui havia confiat la reforma de les forces armades, inclosa la històrica supressió del servei militar.

Guttenberg, un multimilionari casat amb una besnéta del canceller Von Bismark, Stephanie, s'havia convertit en l'estrella mediàtica del govern de Merkel –és a dir, l'antítesi de l'impopular ministre d'Exteriors, Guido Westerwelle– en una carrera política meteòrica poc usual a Alemanya.

Amb la seva esposa apareixia tant a tertúlies televisives i estrenes a l'òpera wagneriana de Bayreuth –on va fer el doctorat– com a visites llampec a la tropa, a Afganistan. De nen consentit pels mitjans va passar a ministre estavellat, en saltar un escàndol que a Alemanya no es considera delicte menor. No només al món acadèmic –i no oblidem que Merkel és doctora– sinó també al Parlament. Se sospita que Guttenberg no es va limitar a “copiar i enganxar” textos aliens, sinó que potser no la va ni escriure. Ningú no està obligat a fer un doctorat, però si el fa no pot al·legar després que estava desbordat per la feina –i més, si no viu precisament en la precarietat, com és el seu cas–. Finalment, només defensava Guttenberg el popular diari Bild, sospitosament l'escollit pel ministre per encetar la seva campanya publicitària de captació dels nous soldats que necessita l'exèrcit.

De portes enfora, la renúncia del ministre poc seriós afavoreix la imatge internacional de fortalesa de Merkel. A casa, la cosa és més complicada. Guttenberg deixa el càrrec –amb 38 anys, té temps per reaparèixer rehabilitat– i Merkel perd el successor cantat si tot marxa tan malament com va anar a la primera de les set eleccions del 2011, fa deu dies, al land d'Hamburg.

Es deia que Guttenberg podia saltar com a relleu, si les files de Merkel perden el feu de Baden-Württenberg, fet que posaria la cancellera contra les cordes. A Hamburg, els conservadors va caure gairebé vint punts.

LA FRASE

Estava disposat a lluitar, però he arribat al límit de les meves forces. És el pas més dur de la meva vida
K.-Theodor zu Guttenberg
Ministre de Defensa Alemany

LA XIFRA

73%
de la tesi doctoral del ministre era copiada, segons la plataforma digital creada per detectar els plagis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.