Política

Palau de Santa Eulàlia diu adéu als consells oberts

Els veïns no volen deixar de fer els plens en què participa tot el poble, però a partir d'ara cinc regidors els representaran

A la demarcació cap municipi funcionarà ja amb aquest sistema

Palau de Santa Eulàlia ha superat els cent habitants i diu adéu als consells oberts i amb ell, també la demarcació de Girona. I és que actualment a les comarques gironines només hi ha dos municipis que se situen per sota de la barrera del centenar d'habitants. Són Meranges i la Vajol, però en tots dos casos en comptes de fer consell oberts –és a dir, que tot el poble participi en totes les decisions que s'hagin de prendre– es farà un ple amb tres regidors, ja que la normativa actual permet als ajuntaments escollir i no obliga a fer consells oberts als pobles de menys de cent veïns, com passava fins ara.

Pel que fa a Palau de Santa Eulàlia, que ha estat històricament organitzant consells oberts per prendre totes les decisions –fins i tot fa uns mesos els veïns van aprovar el nou pla urbanístic– deixarà de funcionar amb aquest sistema. Segons va explicar l'alcalde del municipi alt-empordanès, Josep Sabartés, el poble ja s'havia acostumat a poder participar directament i n'estan molt contents. Sabartés ha explicat que tot i que el sistema és molt més complex després el resultat és molt bo. A partir d'ara Palau de Santa Eulàlia funcionarà com qualsevol altre ajuntament de cinc regidors, amb llistes obertes. Fins ara només votaven un alcalde.

21 municipis canvien

En total, a les comarques gironines hi haurà 21 municipis qua patiran canvis en nombre de regidors. En concret, Roses passarà de 17 a 21; mentre que pugen de 13 a 17 Castell-Platja d'Aro, la Bisbal, Calonge i l'Escala; d'11 a 13, Llançà i Santa Cristina d'Aro; de 9 a 11, Fornells de la Selva, Riudarenes i Sant Pere Pescador; de 7 a 9, Castellfollit de la Roca, Flaçà, Navata i Viladrau; i, de 5 a 7, és a dir, que deixen de ser municipis on l'elecció es fa per llistes obertes i passen a fer-se per partits, Boadella d'Empordà, Cistella, Crespià i Sant Martí Vell. A part, Ribes de Freser perdrà regidors. Serà l'únic municipi de la demarcació.

LES XIFRES

105
persones
estan empadronades a Palau de Santa Eulàlia, que per primer cop deixarà de fer consells oberts.
98
habitants
té empadronats la Vajol, mentre que fa 4 anys en tenia 101. Per això perd dos regidors i en tindrà 3.

Ribes de Freser perd dos representants

Ribes de Freser serà l'únic municipi gironí que perdrà regidors. En concret, passarà dels 11 actuals a 9. Això obligarà a major consens polític i farà que cada regidor hagi d'assumir més àrees.

Cinc empadronats fan pujar a set regidors Boadella

Boadella i les Escaules tindrà set regidors a l'ajuntament després de les eleccions municipals del maig, ja que ha superat els 250 habitants (255) mentre que fa quatre anys en tenia 230.

El Port de la Selva no té nou edils per vuit persones

L'últim padró del Port de la Selva diu que té 993 habitants, cosa que fa que el municipi es quedi amb els set regidors que té actualment. Amb vuit persones més hauria tingut nou representants.

Madremanya no té set regidors per una persona

La població de Madremanya es quedarà amb cinc regidors el pròxim mandat però si a principi del 2010 hagués tingut una persona més empadronada hauria pujat a nou regidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona