Política

El cor de la consulta

La plataforma Barcelona Decideix mobilitzarà diumenge uns 3.000 voluntaris que s'encarregaran de tota la logística de les votacions

Els organitzadors es fixen com a objectiu de mínims una participació del 10% del cens

Superar els vots de la consulta de la Diagonal és un repte a l'abast

Ja és tot a punt. La plataforma Barcelona Decideix ja té perfectament perfilat i estructurat l'operatiu per celebrar diumenge la consulta sobiranista a la capital catalana. Els 3.000 voluntaris que es mobilitzaran en aquesta jornada –500 són de fora de la ciutat– són la peça clau d'aquest engranatge, ja que a banda de simbolitzar el compromís ciutadà amb la causa seran els encarregats de canalitzar les votacions. No en va fins a 2.750 estaran situats als 347 punts on es podrà dipositar el sufragi exercint tasques com a president de mesa, vocal, responsable de seguretat o comunicadors. “Aquests voluntaris són l'autèntica imatge de la consulta”, va apuntar ahir en roda de premsa el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, per destacar l'extraordinària importància que tenen, i tindran, en aquest procés.

El cens de potencials electors és d'1.420.580 persones, de les quals 25.674 tenen entre 16 i 17 anys i 251.866 són estran-gers. A diferència d'unes eleccions o un referèndum oficial els ciutadans no tenen un col·legi electoral assignat, cosa que ha obligat a dissenyar un complex sistema informàtic per evitar que es pugui votar dues vegades. Els responsables de la plataforma asseguren que aquest operatiu “té plenes garanties” ja que, de fet, ja s'ha fet servir en anteriors consultes independentistes.

La participació és un dels principals termòmetres que inevitablement s'utilitzaran, a posteriori, per analitzar el resultat de la iniciativa. Sobre aquest punt, Alfred Bosch i la resta de membres de Barcelona Decideix van mostrar-se ahir curosament cauts a l'hora de fer prediccions, tot i que van apuntar que ja es donaran per “satisfets” amb un índex de participació superior al 10% del cens. L'objectiu encobert, però, és superar el 12,1% que es va registrar en la consulta de la Diagonal, una fita més que possible i en què haurà estat determinant el vot anticipat que s'ha anat recollint des del 12 de desembre passat.

Sigui quin sigui, però, el resultat final i les seves repercussions futures sobre la política catalana, des de la plataforma es descarta qualsevol pretensió de crear un partit o similar. De fet, les relacions de Barcelona Decideix amb els estaments polítics tradicionals no han estat còmodes. Ahir mateix, Alfred Bosch va tornar a referir-se amb to crític a l'Ajuntament de Barcelona per no haver-los cedit urnes, i també va apuntar que les relacions amb el govern de la Generalitat, tant l'actual com l'anterior, no han estat “especialment intenses”. Una altra cosa és la resposta i adhesions que han rebut des de la societat civil. A banda de les 361 entitats que donen suport a la plataforma, diverses personalitats els han ofert suport públicament. Un dels últims a fer-ho ha estat l'escriptor Quim Monzó.

21 municipis més també fan la consulta

Altres poblacions catalanes també s'han sumat a les onades de consultes sobiranistes i diumenge preguntaran sobre la independència. És el cas de Bellmunt d'Urgell, Bellprat, Blanes, Calaf, Calonge de Segarra, Campins, Castellfollit de Riubregós, el Bruc, el Perelló, Fogars de Montclús, Gavà, la Pobla de Montornès, Montseny, Prades, Pujalt, Rellinars, Sant Climent de Llobregat, Sant Julià de Ramis, Sant Pere Sallavinera, Santa Margarida de Montbui i Vallgorguina, que han mobilitzat centenars de voluntaris. Aquesta última farà la consulta dissabte.

Tres municipis es desdiuen per motius tècnics

Tres dels municipis que tenien previst convocar consultes diumenge, Viladecans, Pont de Molins i Albanyà, s'han acabat fent enrere per motius tècnics, i no se sap si les faran més endavant.

Més consultes a l'Argentina, l'Equador i Uruguai

Els catalans que viuen a set ciutats argentines (Venado Tuerto, Buenos Aires, Córdoba, Paranà, La Plata, Castelar i Rosario) i a les capitals d'Uruguai i l'Equador podran votar entre abril i juny.

Més de 70.000 voluntaris en totes les votacions

Des que Arenys de Munt va començar un procés de consultes populars que avui encara és viu, uns 70.000 voluntaris hauran participat en el procés, segons la Coordinadora Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona