Política

Rubalcaba no dóna “cap valor jurídic” a la consulta del 10-A

El vicepresident espanyol avisa que el referèndum no té validesa “encara que hi vagi el president de la Generalitat”

Ironitza que Rajoy “es posa la barretina” i es “transmuta” en vigílies electorals

Davant la primera onada de consultes sobiranistes del 13 de desembre del 2009 a 167 municipis, l'aleshores vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, va retratar les votacions com un “divertimento que no serveix per a res”. En les vigílies de la consulta de diumenge a Barcelona, la pregunta va retornar ahir al Consell de Ministres i l'actual vicepresident primer i portaveu del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, no va recórrer a la forma musical popular al segle XVIII i de to desenfadat sinó que simplement va adoptar un perfil de jurista per menystenir l'exercici. “Són actes sense cap valor jurídic”, va sentenciar.

Rubalcaba, però, no va passar per alt la novetat que envolta l'obertura de les urnes a Barcelona respecte al precedent de la del 13-D del 2009. Si llavors el president José Montilla es va mantenir al marge en nom del PSC mentre un soci del tripartit com ERC hi participava, vuit dels onze consellers de l'actual govern hi han votat i ho ha fet –afirmativament– el president, Artur Mas.

L'aval institucional que la Generalitat presta per primer cop a les consultes és un detall prou rellevant perquè Rubalcaba no el recollís deliberadament. “No és el primer cop que se celebren aquest tipus de referèndums i que hi vagi el president de la Generalidad [sic] no els transforma, continuen sent actes sense cap valor jurídic i el govern els valora un cop més com això”, va rematar per si algú estava temptat de veure el vot de Mas com un vernís de legitimitat extra que les consultes que naixien a Arenys de Munt no tenien. “Serà Mas qui hagi d'explicar per què hi va, i si no ho fa, que cada ciutadà opini”, va reblar.

Rajoy i “visca el Barça”

On sí que va aprofundir va ser en la visita de Mariano Rajoy al Parlament de Catalunya i la seva sobtada petició a l'Estat perquè aboni els 1.350 milions del fons de competitivitat del 2011 a la Generalitat. “Cada cop que s'acosten eleccions, Rajoy fa una metamorfosi: es posa la barretina, agafa un AVE fins a Barcelona i menys cridar ‘visca el Barça' diu tot el contrari sobre Catalunya del que havia dit fins al procés electoral”, ironitzava Rubalcaba. “M'encantaria que repetís l'afirmació avui [ahir] a Madrid o demà [avui] a Extremadura o Andalusia”, afegia. Un desig malèvol perquè ahir Rajoy compartia acte amb Esperanza Aguirre, que ja va posar el crit al cel pel plàcet a refinançar deute. Per Rubalcaba, “ja no és metamorfosi sinó transmutació passar d'impugnar el règim econòmic de l'Estatut al TC a accedir a parlar del concert econòmic” com si Catalunya tingués “amnèsia total”.

LA FRASE

Que ara hi vagi el president de la Generalidad [sic] no el transforma, és un acte sense valor jurídic
Alfredo Pérez Rubalcaba
vicepresident primer i portaveu del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona