Política

La festa de la democràcia

L'acte mostra la gran repercussió que les consultes han tingut arreu del món

Els organitzadors estan convençuts que l'índex de participació serà important i donen les gràcies a tots els voluntaris

Eufòria i moltes ganes de reivindicar que s'ha aconseguit un objectiu que molts veien impossible: organitzar una consulta sobre la independència de Catalunya. Aquest era l'estat d'ànim entre els voluntaris i simpatitzants de la plataforma Barcelona Decideix. “Ningú es podia imaginar que una innocent moció a l'Ajuntament d'Arenys de Munt, acabaria amb consultes a 550 municipis i posant la independència al centre del debat polític”, d'aquesta manera iniciava Josep Eiximenis, regidor d'Arenys de Munt, l'acte final de Barcelona Decideix, la consulta sobre la independència que s'ha de celebrar demà a la capital.

Hi podran votar més d'un milió de persones en tres-cents col·legis diferents. L'acte de cloenda al centre Arenas també va servir per visualitzar l'impacte internacional que ha tingut el procés sobre la independència. De fet, un dels observadors internacionals, el flamenc Jean Jambon, va assegurar que tant Madrid, com Londres, Roma i Brussel·les miren de reüll el procés que s'ha engegat a Catalunya. El nacionalista flamenc es va mostrar entusiasmat per la repercussió que té la consulta.

Un altre dels convidats més aplaudits va ser el catedràtic de Lingüística de la Universitat Autònoma de Madrid, Juan Carlos Moreno Cabrera, que opina que només al poble català li correspon la decisió de quin és l'estatus del català a Catalunya. Cabrera es mostra contrari a l'última sentència del Tribunal Suprem en què es posa en dubte el sistema d'immersió lingüística. El catedràtic defensa el dret d'autodeterminació. Així també es va expressar el conseller de govern de la província d'Esmirna, a Turquia, que des de l'inici s'ha mostrat entusiasmat amb el procés i va assegurar que el seguirà de manera “neutral”.

La quota de ciutadans a l'acte la van aportar Muriel Casals i Oriol Bohigas. Per la presidenta d'Òmnium Cultural les votacions serviran “perquè els ciutadans s'expressin”. “Si diumenge votem, dilluns el nostre país serà millor”. L'expresident de l'Ateneu Barcelonès va explicar: “La consulta serveix per millorar la democràcia que ens ha quedat una mica coixa, l'esperàvem més neta i més tranquil·la”.

L'acte també va servir perquè els voluntaris dels diferents districtes expliquessin com el procés s'ha anat engrandint fins a arribar a les votacions de demà.

L'apoteosi final la va protagonitzar el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, que va reclamar que a partir de dilluns es comenci a treballar per fer un referèndum vinculant. “Amb la gent que toca, amb els diners que toquen”. “Tots els voluntaris i simpatitzants sou àngels de la llibertat”, va assegurar Bosch. El portaveu va animar tothom a anar a votar i va demanar que es fes per tota aquella gent que en el passat van lluitar per les llibertats de Catalunya. “Ells ens estan mirant i ens demanen que ho fem”, va reblar Bosch.

barcelona

Més d'1,4 milions d'electors i 480 urnes

La consulta sobre la independència que es fa demà Barcelona ha obligat a mobilitzar un important contingent que ja es va activar el desembre de l'any passat, que és quan es va iniciar el vot anticipat. El cens total d'electors s'eleva a 1.420.580, gairebé mig milió de votants més que en unes eleccions o un referèndum oficial, ja que també es permet participar als més grans de setze anys i als estrangers. Una peça clau del dispositiu són els 347 col·legis electorals o punts que s'han habilitat per poder votar, sigui en locals tancats –173– o
bé en veles exteriors –174–, i que es disposarà en conjunt de 480 urnes per dipositar-hi el vot. Tota la maquinària electoral de demà s'estructura a partir de la figura dels voluntaris, ja que seran els encarregats d'assumir la feina inherent a la celebració de la consulta. No en va, dels 3.000 que es calcula que hi haurà demà, uns 2.750 seran a les meses electorals. Ara bé, s'ha de remarcar també, però, que al llarg de tot el procés s'han mobilitzat molts més voluntaris,
uns 7.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona