Política

Barcelona fa país

Fins a 257.645 persones participen en la consulta sobiranista de la capital catalana, i situen la participació en el 18,14% del padró

Les votacions se celebren en un atmosfera de civisme excels

Barcelona ha estat a l'altura del moment. Un total de 257.645 persones han votat en la consulta sobiranista que es va celebrar ahir, una dada que trenca, a l'alça, les previsions que s'havia fixat l'organització i que suposa un epíleg brillós per a un moviment que des del 13 de setembre de 2009 ha deixat petja en més de 550 municipis del país. L'anàlisi d'aquests resultats s'ha de fer a partir de dos barems. Si es pren com a referència el cens de la capital catalana (1.143.040 persones), el tant per cent de participació ha estat del 21,37%. Si s'hi afegeixen, però, els votants entre 16 i 18 anys i la població estrangera, que també hi podien participar (en total, 1.420.580 electors potencials), el percentatge de mobilització baixa fins al 18,14%. “Mai no hauríem pogut imaginar uns resultats com aquests. Hem fet història”, va proclamar ahir al vespre el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, visiblement contagiat per l'eufòria i l'emoció. Aquestes dades permeten comparacions malèvoles, no només amb les de la consulta de la Diagonal, en què la participació va ser del 12,2%, sinó amb els resultats de les últimes eleccions catalanes. I és que els 257.645 sufragis d'ahir tripliquen els que van obtenir, junts, ERC, SI i Reagrupament en aquells comicis. Per tant, i recorrent a un tòpic, Barcelona no només ha passat l'examen, sinó que ha tret nota. No en va, no només s'ha assolit una participació molt superior a la que s'havia donat en poblacions metropolitanes com ara Cornellà (10,6%) o Terrassa (13,6%), sinó que també s'ha sobrepassat la mitjana de seguiment que fins ara s'havia registrat en les consultes convocades arreu del país (17,97%). “No només no hem rebaixat aquesta mitjana, sinó que hem ajudat a augmentar-la”, recalcava ahir Bosch.

Com ja es preveia, el vot anticipat que s'ha anat recopilant durant els últims quatre mesos, ha estat clau amb vista al còmput estadístic final. I és que abans que s'iniciessin les votacions d'ahir, ja s'havia assolit una mobilització del 8% gràcies a aquesta fórmula.

A banda de la fredor de les estadístiques, però, hi ha les sensacions que deixa la jornada d'ahir. Sota un sol més estiuenc que primaveral, les votacions es van desenvolupar en un extraordinari ambient cívic i festiu. No hi va haver incidents remarcables, i en les meses de barris com ara Sants o la Vila de Gràcia no era gens rar veure cues de gent esperant per dipositar el seu sufragi. Tampoc no era estranya la presència d'immigrants: ahir van votar fins a 13.394 estrangers i joves de 16 a 18 anys. Això demostra, per Alfred Bosch, que “Barcelona continua sent una ciutat cosmopolita, i la gent s'hi vol integrar ràpidament”.

Com en anteriors episodis en què l'independentisme s'ha mostrat fort, la pregunta del milió és com es podrà donar continuïtat al fenomen per evitar que es dilueixi. Una possible via seria el procés que es vol endegar immediatament per constituir una assemblea nacional catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà