Política

La independència es debat al Parlament

Solidaritat reitera la seva crida a CiU perquè voti en contra de les esmenes a la totalitat presentades contra la Llei de declaració d'independència

SI es mostra disposada a modificar-ne el redactat perquè no impliqui un termini determinat

El diputat de Solidaritat Catalana Toni Strubell ha obert aquesta tarda el debat sobre la Llei de declaració d'independència que el subgrup de SI ha presentat al Parlament. Un debat, per cert, que no ha comptat amb la presència del president de CiU, Artur Mas.

En la seva intervenció, Strubell ha tornat a fer una crida al grup de CiU perquè doni suport a l'admissió a tràmit del projecte de llei, que es vota aquesta tarda a la Cambra, votant en contra de les esmenes a la totalitat presentades per PSC, PP i C's.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat aquest matí que la seva formació s'abstindria en la votació d'aquestes esmenes perquè té al seu programa declarar la independència en aquesta legislatura.

Per això, el parlamentari de SI ha expressat el seu respecte pels motius adduïts per la federació nacionalista per abstenir-se i ha assegurat que estan disposats a modificar el redactat de la llei perquè no tingui un marc temporal tancat.

Transició cap al dret a decidir

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha estat l'encarregat de defensar l'abstenció del seu grup. Turull ha argumentat que tot i que es tracta “d'una causa molt noble”, no genera encara prou adhesions com per a tirar-la endavant en aquest moment. Per això, ha apostat per abordar ara aquelles qüestions en les quals hi ha més acord, com el pacte fiscal.

A més, el diputat convergent, ha recordat que la seva formació es va comprometre a que aquesta fos la legislatura de “l'inici de la “transició catalana cap al dret a decidir” i cap a una “Catalunya sense límits en les seves aspiracions nacionals”. Un compromís que ha contraposat al “crit permanent d'independència per part d'aquells que únicament estan preocupats per gestionar la seva notorietat política i immediata al Parlament”. Per això, ha demanat a Solidaritat que “per dignitat per la causa retirin” la seva proposta.

Defensa de la Constitució

El PSC ha reiterat el seu rebuig a la proposta i ha apel·lat al catalanisme compromès amb Espanya. La dirigent socialista Montserrat Tura ha fet una defensa de la Constitució del 1978, tot plantejant-ne una reforma que afavoreixi l'encaix de Catalunya a l'Estat..

La diputada del PSC ha carregat contra el president de la Generalitat per haver votat a la consulta independentista. Per Tura, Mas “no pot votar independència i ser el representant de l'estat espanyol a Catalunya” i ha recordat que “la Generalitat és Estat”.

Nació més pobre

Més contundent, la diputada popular Maria de los Llanos de Luna ha advertit que “la pretesa segregació de Catalunya de la resta d'Espanya no pot ser mai una decisió unilateral dels representants del poble català”, sinó que “necessita del concurs de tots els espanyols”.

També ha alertat de les greus conseqüències econòmiques que suposaria la independència. Segons la parlamentaria del PPC, “Catalunya seria una de les nacions més pobres del seu entorn”. Per reblar-ho, ha afirmat que, si obtingués la independència, Catalunya estaria “almenys durant una dècada” fora de la UE.

Dret a discrepar

El parlamentari d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha ressaltat que moltes persones que defensen el dret a decidir “discrepen” del text i del full de ruta que proposa a Solidaritat per “poc rigorós” i per respondre “a la intenció de treure rèdits” polítics a curt termini. Per això, s'ha negat a participar en un debat en el qual “o ets amb els grups que s'oposen a l'autodeterminació o amb els que han optat per un únic camí que és el seu”. De fet, ha dit que l'opció “federal o confederal en el marc d'un estat plurinacional no pot ser despatxada”.

Permetre el debat

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha dit que el grup votarà en contra de les esmenes a la totalitat perquè els republicans volen “que es pugui fer el procés i no es talli el debat”. Simó ha criticat, a més de les esmenes a la totalitat presentades, les “actituds passives” que han permès que aquestes prosperin.

Frau de llei

Per la seva banda, el president del subgrup de Ciutadans, Albert Rivera, ha fet una apassionada defensa de l'esmena a la totalitat contra el projecte de llei. Segons Rivera, s'han vist “obligats” a presentar-la perquè és una iniciativa “il·legal i inconstitucional”. “És un frau de llei”, ha precisat, ja que, al seu parer, utilitza el Parlament per alterar “l'ordre constitucional”. “No ens agraden els cops a l'ordre constitucional, ni vestits de militar ni vestits amb corbata”, ha etzibat.

En aquest sentit, el diputat de C's ha lamentat que Convergència hagi deixat entrar la iniciativa a la Cambra i després abstenir-se. També ha criticat al govern espanyol per no haver pres cap mesura.

Finalment, el diputat no adscrit Joan Laporta ha assegurat que si s'aprovés el projecte es faria “el primer pas per superar la crisi política, moral i econòmica i la crisi cultural que pateix Catalunya”. Laporta ha criticat CiU i els ha acusat d'amagar “el cap sota l'ala”. “Amb l'abstenció entenem que estan negant el dret de molts independentistes a convèncer els que estan indecisos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona