Política

Ja ho deia Zapatero: “Ens convé la tensió”

Ho sentim pels candidats que fa 15 dies que fan campanya honesta a peu de carrer als pobles i ciutats de Catalunya, però la seva campanya electoral 2.0 va acabar entre dimarts i dimecres passat després d'un huracà tuitaire i facebuquista anomenat Moviment #15M i els seus alter ego #catalanrevolution i #acampadabcn. Els equips de campanya, els spin doctors i els mateixos polítics han intentat navegar entre les onades de l'esclat 2.0 però ha estat impossible. Des de l'actiu candidat d'ERC a Palamós @DaniReixach (384 seguidors) fins al prolífic candidat de CiU a Barcelona @XavierTrias (4.823) han volgut recuperar sense gaire èxit el protagonisme digital previ al 22-M. “Hem fet una campanya totalment propositiva”, deia Trias al seu Twitter; “Agraït per tot el suport que rebem pels carrers de la vila #palamós”,

comentava Reixach al seu. Tanmateix, tots els trending topics a Catalunya i a l'Estat estan àmpliament liderats per les acampades a la plaça de Catalunya i la Puerta del Sol. Tal com informava el periodista @RogerPala, “#acampadabcn va tenir un 0,11% dels tweets mundials segons el web Trendístic”. La dada és brutal.

Canvi d'agenda. Els polítics no només han vist com la seva visibilitat mediàtica i internauta s'enfonsava, sinó que s'han vist obligats a reaccionar, quasi sempre amb una comprensió o entusiasme sorprenents, a través de Twitter i Facebook. Ahir, a preguntes d'una tuitaire, Trias expressava: “No s'ha de desallotjar i en tot cas hauria de ser un desallotjament pactat”. Mentre Jordi Hereu, encara alcalde, sorprenia suggerint: “Els acampats de plaça de Catalunya no han de deixar-ho”. Evidentment, ICV-EUiA buscava la mimesi amb el moviment i el candidat Ricard Gomà afirmava: “La decisió de la JEC va en contra del sentit comú, i deixa en suspens drets reconeguts per la Constitució com el de reunió o manifestació”.

Zapatero: “Cal tensió”. ¿Se'n recorden, de Zapatero, en una entrevista d'Iñaki Gabilondo en què li deia off the record: “El que ens convé és que hi hagi tensió”? Doncs, ahir, l'expert en comunicació política Pau Canaleta concloïa que l'esclat social “provocarà allò que més necessita l'esquerra: crear clima electoral, que la gent sàpiga que hi ha eleccions”. El politòleg s'aventurava a pensar que el #15M “farà augmentar la participació i qui s'equivoqui ho pagarà: una sortida de to o una decisió policial, pot fer decantar la balança”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona