Política

pineda de mar

El PSC es veu prou fort per mantenir els feus del nord

Els socialistes manen a Pineda, Palafolls i Malgrat de Mar, mentre que CiU creu que pot garantir sense gaire esforç Tordera, Santa Susanna i Sant Cebrià i aconseguir l'Ajuntament de Calella

La pugna entre els dos partits majoritaris a l'Alt Maresme ha definit fa dies els camps de batalla electoral. El PSC, que el 2007 va donar la sorpresa amb una majoria absoluta a Pineda i guanyant còmodament a Malgrat de Mar i Palafolls, torna a considerar aquestes tres places prioritàries per no perdre presència al territori. No en va, sobretot a Pineda, la despesa en material electoral per multiplicar l'efecte Xavier Amor en aquesta campanya ha estat impressionant, i molt criticada. El temor del PSC se centra en el fet que tant CiU com el PP sumin. A Palafolls i Malgrat, els socialistes es mouen amb més seguretat perquè disposen de jugadors veterans de la política local que han acceptat mantenir-se ferms al capdavant de la llista en temps agitats per al PSC. Tant Valentí Agustí, a Palafolls, com Conxita Campoy, a Malgrat de Mar, però, no sembla que s'hagin de veure gaire afectats a les urnes per les conseqüències de la crisi econòmica i, especialment en el cas de Malgrat, poden presentar un balanç de govern amb obres de gran calat al municipi.

Calella, amb l'alcalde socialista Josep Maria Juhé gràcies al pacte postelectoral amb ERC, és la plaça més envejada per CiU al nord de la comarca del Maresme. La federació nacionalista no vol tornar a veure com se li escapa l'alcaldia després d'haver estat la força més votada, però no haver-se traduït en un nombre suficient de regidors. El trànsit de figures de primera divisió del partit acompanyant la candidata Montserrat Candini en aquests quinze dies mostra com és de vital aquesta ciutat en l'estratègia de la formació.

Tant a Sant Cebrià com a Sant Iscle també van guanyar els convergents el 2007, però precisament la mateixa formació que va donar suport a Jaume Borrel a Sant Cebrià, ERC, va prendre l'alcaldia a Núria Sans i la va donar al socialista Eduard Turon. Un pacte posterior en l'últim any del mandat entre el PSC i CiU va donar l'alcaldia a Sans.

ERC i el PP, els decisius

Tant els republicans com els populars es converteixen en aquests comicis en les peces clau per decidir qui seurà a la cadira de l'alcalde. Hi ha constància de contactes previs entre les formacions per sondejar les possibilitats de pactes i hi ha municipis on el paper de les terceres forces pot donar grans sorpreses. En el cas del municipi més gran, Pineda, si el PSC no pot mantenir la majoria absoluta ERC serà la primera opció on anirà a trucar a la porta. Una porta on no es descarta que també s'aproximi CiU, com també a la del PP. I serà precisament CiU qui també pot festejar ERC a Calella si els republicans no sumen prou regidors amb el PSC per revalidar un pacte de govern que els ha mantingut junts durant dotze anys. Tot i això, seran les urnes les que tindran l'última paraula.

Sant Pol, la incògnita

CiU ha patit a Sant Pol de Mar un dels mandats més tensos de la comarca. En minoria després que ERC i ICV-EUiA trenquessin el govern i marxessin a l'oposició, la federació nacionalista ha passat per trencaments interns i no ha sabut trobar el punt de consens necessari amb la resta de forces. També és cert que tant al govern com a l'oposició han prevalgut més els enfrontaments personals que no pas la voluntat d'unir esforços. Ara, amb candidata nova, CiU ho torna a intentar i vol tenir com a aliat el grup d'independents que va guanyar els comicis del 2007, Junts per Sant Pol. La resta de forces, que també renoven caps de llista, aspiren a trobar un espai de força perquè se les tingui en compte a l'hora de fer govern. Pel que fa a Santa Susanna, Joan Campolier torna amb una demostració de poder, però el PSC li vol plantar cara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona