Política

Clam unitari de l'escola en defensa del model actual

Unanimitat · La immensa majoria dels 127 centres amb els quals aquest diari ha contactat responen afirmativament a la pregunta de si cal mantenir el català com a llengua vehicular Arguments sòlids · Recorden que l'escolarització en català assegura la supervivència de l'idioma i que no genera problemes, perquè els alumnes assoleixen també un bon nivell de castellà Peculiaritats · A la Val d'Aran la llengua vehicular és l'aranès i els alumnes acaben amb tres llengües

Després que durant dies polítics i opinadors de tots els colors hi diguessin la seva, l'escola catalana va parlar ahir amb veu rotunda i clara: el sistema d'immersió lingüística actual funciona i no hi ha cap motiu per modificar-lo. Ho va fer mitjançant la consulta que El Punt Avui va fer a 127 centres d'educació primària i secundària de tot el país: “El català ha de ser l'única llengua vehicular a l'escola tot i la resolució judicial? Per què?”

A partir d'aquí, els responsables de cada escola o institut (majoritàriament els directors, però també caps d'estudis, directius i algun mestre) van prendre posició en sentit afirmatiu de manera abassegadora. Els arguments semblen irrefutables: és un sistema plenament instaurat, que no genera disfuncions –més enllà de les tres famílies que van originar aquest conflicte– i que permet als alumnes acabar l'escolarització amb un nivell de coneixements de castellà equiparable al d'altres parts de l'Estat. A més, garanteix la continuïtat de l'idioma i la cultura pròpia del país i té una funció de cohesió social, ja que no se segrega els estudiants per qüestions lingüístiques. Els centres que van expressar reticències a tenir el català com a única llengua vehicular es compten amb els dits d'una mà i les justifiquen per la dificultat de comunicar-se.

Les escoles de la Val d'Aran recorden que la seva llengua vehicular és l'aranès i que tampoc tenen problemes per garantir un bon nivell de català i castellà al final de l'escolarització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
índia

Modi lidera el recompte de vots de les eleccions a l’Índia, però per un estret marge

barcelona
política

Llach alerta d’una “desnacionalització” de Catalunya si governa Illa

barcelona
anàlisi

Espectacles de falta de legitimitat

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Joan Manel Cadenas
Cap de l’oposició de Sant Julià de Ramis (Junts)

“L’alcalde és molt llest, però falta política en majúscules”

Sant Julià de Ramis

Cinc anys de turbulències

Brussel·les

Ucraïna i l’horitzó europeu

Barcelona
Xavier Prats-Monné
Analista polític expert en la UE

“L’extrema dreta no està unida sobre Rússia”

Barcelona
POLÍTICA

L’alcalde de Sant Julià, disposat a ser el cap de llista d’ERC a Girona

girona / Sant julià de ramis
guerra a gaza

Biden li diu a Qatar que Israel està llest per a seguir amb la proposta de treva

barcelona