La comarca resta confiança a socialistes i populars en les eleccions europees

Tots dos partits perden votants al Barcelonès Nord a favor de CiU i del vot en blanc, en ascens

Sigui per la insatisfacció ciutadana a causa de la crisi o per qualsevol altra causa, el cert és que els dos partits majoritaris –PSC i PP– han estat els més castigats a la comarca en les eleccions europees celebrades diumenge. De fet, respecte als comicis al Parlament Europeu celebrats el 2004, els socialistes han perdut 10.937 vots entre els cinc municipis del Barcelonès Nord, amb descensos importants com els viscuts a Badalona –on el PSC perd 6.133 vots i recula 8 punts percentuals–, Santa Coloma –on la regidora Núria Parlón no podrà accedir al càrrec d'eurodiputada–, Montgat –on baixa 10 punts– i Tiana –en perd 11 i la primera posició–. Malgrat la dada a la vila tianenca, la formació progressista esdevé la primera força política a la resta de municipis, i torna a barrar el pas al principal rival, el PP. De fet, tot i la victòria aconseguida a la resta de l'Estat, l'opció popular també ha patit un descens del nombre de vots a ciutats com ara Badalona –78 electors–, Santa Coloma –214– o Sant Adrià –196–, tot i que incrementa sensiblement el percentatge de vots en aquestes localitats i experimenta un lleuger augment del nombre de suports a Montgat i Tiana.

Com a contrast a la pèrdua de confiança dels electors en les propostes socialistes i populars, Convergència i Unió esdevé l'única formació amb pes polític que experimenta un creixement en els seus registres, tant pel que fa al nombre de vots com al percentatge corresponent, i als cinc municipis de la comarca. Un dels repunts més destacats de la coalició nacionalista els ha obtingut a Badalona, amb 1.702 vots més –creix 4 punts percentuals i assoleix un 13,96% dels vots–, mentre que a Santa Coloma s'ha situat com a tercera força política –en detriment d'ICV-EUiA– i a Tiana –ha obtingut la primera posició, arrabassant-la al PSC amb 8 punts més.

Per la seva banda, tant ICV-EUiA com Esquerra són altres formacions que en relació amb les eleccions europees de fa cinc anys es perden votants pel camí. Pel que fa a la coalició ecosocialista, a Badalona perd el suport de 1.152 electors –al voltant d'1,5 punts percentuals–, a Santa Coloma en perd 745 i ara passa a ser el quart partit més votat. D'altra banda, el suport a les urnes a la formació republicana també minva a totes les viles de la comarca –amb 1.189 vots menys a Badalona i amb la pèrdua de la tercera posició a favor del PP a Tiana– excepte a Montgat, on ERC iguala el mateix nombre de vots –252– obtinguts en l'anterior convocatòria europea.

El vot en blanc es quadruplica

Quant a la desmobilització electoral, el Barcelonès Nord va registrar uns índexs d'abstenció superiors a la mitjana catalana –60,20%–. Llevat de ciutats com Badalona –on la participació es va mantenir entorn del 34% del cens– o Santa Coloma –on fins i tot es va experimentar un mínim repunt de participació–, tant a Sant Adrià com a Montgat i Tiana va augmentar el nombre d'electors que no van fer cas de la crida a les urnes, en el pitjor dels casos –l'adrianenc– amb xifres d'abstenció properes al 70%. Un altre indicador que apuntaria cap a un notable desencís de la ciutadania respecte a aquests processos polítics és el de l'evolució del vot en blanc. En el total de la comarca, el nombre de vots en blanc s'ha quadruplicat, i ha passat dels 493 emesos als comicis del 2004 als 1.950 sufragis d'enguany. Tot plegat, i com a mitjana al Barcelonès Nord, aquest sufragi crític amb les formacions participants als comicis se situa en el 2%, amb casos menors com a Sant Adrià –on no s'arriba a aquest registre– i augments destacats com l'experimentat a Tiana –on es passa de 18 vots en blanc a 105.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.