El govern sosté que el finançament va influir en l'alta abstenció de les europees

El conseller Saura trasllada a l'executiu la necessitat de reflexionar sobre la pèrdua de vots dels grups del tripartit

El Consell Executiu va analitzar ahir els resultats de les eleccions europees de diumenge, que, a Catalunya, tan sols van mobilitzar un 37,5% de l'electorat. Va ser una reunió amb moltes intervencions, segons fonts del govern, i en què es van analitzar els motius, diversos, que han afavorit que l'abstenció hagi arribat a cotes rècord en uns comicis que habitualment ja registren una menor mobilització que la resta. Com el PSC, l'executiu considera que l'actitud de l'Estat en el finançament és un dels factors –no l'únic– que ha influït, en negatiu, en els resultats del 7-J. «Els incompliments de les lleis no afavoreixen la participació dels ciutadans, contribueixen a la desafecció política», concloïa el conseller de Governació, Jordi Ausàs, ahir portaveu de l'executiu. Era una manera diplomàtica d'implicar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, com a coresponsable de la poca mobilització del 7-J i, de passada, instar-lo a moure fitxa en un procés encallat i que ja acumula deu mesos de retard. Des del govern van confirmar que no hi ha hagut avenços en una negociació que semblava que es reactivava el 23 d'abril passat en la reunió que van mantenir la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, i el conseller d'Economia, Antoni Castells, a Madrid. Fonts de l'executiu, però, lamentaven que, a hores d'ara, el canvi de tarannà exhibit per Salgado no s'ha traduït en progressos concrets. Ausàs ho resumia en una frase que ja s'ha convertit en tot un clàssic a l'hora de parlar de finançament: «No hi ha novetats.» El conseller insistia que el govern només subscriurà un acord que s'adeqüi al que estableix l'Estatut i rebutjava els terminis que constantment va fixant el govern espanyol; l'últim, marcat pel mateix Rodríguez Zapatero, preveu que la reforma es tanqui abans del 15 de juliol. «A hores d'ara el més important no és el calendari», destacava Ausàs.

Crida de Saura

En l'anàlisi dels resultats, també influeixen els 300.000 vots que han perdut, juntes, les forces del tripartit. Tal com havia fet el dia abans públicament, fonts del govern van assegurar que el conseller d'Interior, Joan Saura, va traslladar a la resta de membres de l'executiu la necessitat d'obrir una reflexió per veure què es pot millorar i com s'ha d'explicar millor la feina del govern, en especial davant la crisi. Tot plegat, segons deia el conseller d'Interior dilluns, per garantir que, després de les eleccions catalanes del 2010, «Catalunya torni a tenir un govern catalanista i d'esquerres». En la reunió, també van censurar que CiU hagi plantejat les eleccions del 7-J com unes primàries.

Pujol alerta que Catalunya no es pot permetre tanta abstenció

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va expressar ahir la seva preocupació per l'alta abstenció de diumenge. En un editorial al butlletí del centre d'estudis que porta el seu nom, alertava que Catalunya «no es pot permetre una tan alta desmobilització». L'argument és que les estructures institucionals, polítiques i econòmiques del país no estan ajustades a la seva societat i economia i, per tant, «cal una disponibilitat més alta que la dels països on l'Estat resol millor els seus problemes». Pujol crida a superar la situació i alerta que els resultats del 7-J són negatius per al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona