Política

Catalunya del Nord i l'extrema dreta

Entre Marine Le Pen i el vencedor Hollande només hi ha un punt i mig de diferència arreu del territori nord-català

A la capital rossellonesa el Front Nacional es manté com la tercera força

A la Catalunya del Nordla sorpresa de l'extrema dreta s'ha convertit en un terratrèmol polític

Si arreu de l'Estat francès la sorpresa d'aquesta elecció presidencial ha estat l'extrema dreta del Front Nacional, a la Catalunya del Nord la sorpresa s'ha convertit en terratrèmol polític, ja que en poblacions importants ha superat el 30 per cent. El resultat, al conjunt de les comarques nord-catalanes, la situa, amb 24,23 per cent, a un punt de Sarkozy (25,31) i un punt i mig d'Hollande (25,96). La dreta tradicional –enquadrada per la UMP i dirigida pel senador i batlle del Soler, François Calvet– ha quedat tocada. La dreta majoritària al Rosselló és, ara, l'extrema. En poblacions importants com Elna (governada pel comunista Nicolas Garcia), Bao (seu dels Castellers del Riberal), el Soler (feu del cap de la UMP i on hi ha l'institut de la Bressola), Sant Esteve, Bages, Torrelles, Baixàs, Bompàs, Pià, Ortafà... Marine Le Pen ha estat la candidata més votada. A Perpinyà es manté en la tercera posició amb gairebé el 23 per cent dels vots, darrere Sarkozy, que n'ha obtingut 26,5, i d'Hollande, que ha guanyat amb poc més del 28 per cent. Aquest èxit de la candidata Le Pen és una derrota personal per a polítics com Jean-Paul Alduy, president de l'Aglomeració Perpinyà Mediterrània; Jean Marc Pujol, alcalde de Perpinyà, o el mateix Calvet, que s'han oposat sempre fermament al Front Nacional. El vicepresident de l'Aglomeració Perpinyà Mediterrània i president del partit Unitat Catalana es declara “molt sorprès” pel resultat i assegura que “des de cap punt de vista el FN pot ser una solució per a Catalunya Nord”. Dissabte se celebrava a Perpinyà la diada de Sant Jordi. A les parades de llibres les converses eren més sobre les eleccions de l'endemà que sobre literatura. I s'escampava ja el rumor –confirmat– que la candidata de l'extrema dreta superaria el 20 per cent. El fet es veia a venir elecció rere elecció. El Front Nacional s'ha implantat amb força i en això la Catalunya del Nord no es diferencia gens de tot l'arc mediterrani francès. La seva base electoral és, d'una banda, la important comunitat de pieds-noirs (antics colons repatriats d'Algèria quan aquest país va accedir a la independència) i, d'una altra, el nombre creixent de persones d'edat avançada que s'instal·len al sud de l'Estat francès. Un sector de l'electorat nord-català de soca-rel, votant de la dreta tradicional, hauria votat també Le Pen a causa del desgast del candidat president Sarkozy. El Front Nacional ha situat a la Catalunya del Nord un dels seus principals dirigents, l'advocat Louis Aliot, que aspira a guanyar l'alcaldia de Perpinyà. Aliot és el company sentimental de Le Pen i han comprat una casa a la població rossellonesa de Millars, on resideixen.

Qui ha guanyat aquesta elecció a les terres catalanes del nord ha estat el socialista François Hollande, és veritat. No podia ser d'una altra manera en un territori on els socialistes, més o menys díscols amb la direcció parisenca, tenen el poder a les principals institucions com el Consell General dels Pirineus Orientals i el Consell Regional del Llenguadoc Rosselló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona