Política

MADRID TREMOLA

Ely del Valle i el seu cercle

“Sóc espanyola!”, rebat l'exdefensora del Poble en ser presentada com a catalana a Telemadrid

Per sobre d'una plantilla de Telemadrid que es dedicava al periodisme, l'expresidenta de Madrid i actual funcionària de turisme, Esperanza Aguirre, va promoure el fitxatge de professionals com la bilbaïna Ely del Valle, que publica llibres com El zoo de los maridos, i que cada matí desperta els madrilenys a l'espai El círculo. Ahir, festa de l'Almudena, patrona de Madrid, Del Valle no va fer festa i va aixecar la persiana del seu espai amb una tertúlia que va analitzar l'inici de la campanya electoral catalana.

Els assidus al zàping de l'APM? havien tingut un tast de la preocupació d'Ely del Valle en precampanya. “Els catalans se'n volen anar... Amb què sota el braç? Vull dir, no poden marxar amb Catalunya perquè, jo ho torno a repetir per enèsima vegada, Catalunya no és dels catalans!”, havia proclamat. Ahir, ja en plena campanya, va elevar el to. “Si els semblava que Mas tornava a la sensatesa, ahir ja va tornar a dir que farà la consulta sigui com sigui i es posi Espanya com es posi, una autèntica bogeria”, va opinar.

El pròleg servia a Del Valle per cedir la paraula a la seva primera tertuliana, l'exdefensora del Poble, María Luisa Cava de Llano. “Tu ets catalana...”, li va passar el testimoni. Visiblement molesta, Cava de Llano li va etzibar: “Però sóc espanyola!” “Sí, espanyola com espanyols ho són tots els catalans”, va corregir Del Valle per esmenar la relliscada. Cava de Llano, defensora del Poble entre el juny del 2010 i el juny del 2012, ho va oblidar i va atacar el president català. “Molta animadversió a Espanya però després, quan ell posa la mà, ens costa als espanyols 5.000 milions”, va dir. Aleshores la veda es va obrir a la resta de tertulians i qui va esclatar va ser l'exalcalde de Madrid, el popular José María Álvarez del Manzano. “És que els Jocs de Barcelona els va pagar tota Espanya!”, afegia. “I l'aeroport del Prat!”, rematava Joaquín Leguina, expresident de Madrid i socialista, a pesar que a Ferraz comprovin cada mes amb renovada sorpresa si de debò abonarà finalment la quota o no. “I la reconstrucció del Palau!”, va reblar Ely del Valle, que va atribuir a la solidaritat hispànica l'edifici de Domènech i Muntaner en lloc del renaixement de l'incendiat Liceu.

Entregat a la història, Leguina va fixar un precedent per a Mas. “El 1934 un president com Mas va sortir a la plaça de Sant Jaume a proclamar l'Estat català i allà va acudir la Guàrdia Civil i en paus, i això pot passar un altre cop”, va dir. “Lerroux sí que no els deixava viure, cada cop que aixecaven la bandera amb l'estrelleta sortia ell amb l'espanyola i els posava al seu lloc”, es va enyorar Leguina.

Abans de cloure El círculo, Del Valle va delectar l'audiència amb “l'estrena d'una minisecció: el bocinazo”. “Des d'avui bocinazo a qui fiqui la pota o digui barbaritats i, evidentment, el primer és per a Mas per totes les ximpleries que ha dit des de la Diada”, va dir tot desfent la sorpresa. Dit això, es va acomiadar: “Que gaudeixin de l'Almudena, que el divendres està per estrenar. Siguin bons”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.