Política

Unió perd sobiranisme

L'alcalde de Vic marxa d'Unió perquè considera que les divergències de projecte nacional amb la cúpula són insalvables

La sortida de Vila d'Abadal remou les tensions internes que hi ha a CiU des de la nit electoral

La permanent d'Unió estava reunida a la seu nacional del carrer Nàpols quan al migdia va arribar una carta de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, dirigida a Josep Antoni Duran i Lleida: li anunciava la marxa del partit per discrepàncies insalvables amb el projecte. La direcció, però, ja se n'havia assabentat abans pels mitjans de comunicació. El que era l'alcalde de més pes dels socialcristians pretén mantenir-se ara al capdavant del govern municipal i de l'Associació de Municipis per la Independència com a “independent” de CiU. Assegura que no entrarà ni a CDC ni a ERC mentre duri el mandat local.

Aquesta estripada de carnet caldeja les tensions internes que hi ha a la federació d'ençà de la nit electoral. El també president de l'AMI manté una bona relació amb membres del sector sobiranista de CDC —alguns dels quals han qüestionat portes endins el paper de Duran en la campanya— i ha avalat sense embuts el projecte d'Artur Mas cap a l'estat propi. Vila d'Abadal considera que l'independentisme no té futur dins d'Unió, tot i que el sector sobiranista que capitaneja Antoni Castellà s'hi manté. La direcció socialcristiana rebutja, en canvi, que la sortida de Vila d'Abadal sigui fonamentalment per diferències de projecte. Defensa que actua “amb afany de protagonisme” i que no ha acceptat la “derrota” en el congrés ni el fet de no haver integrat la llista electoral nacionalista.

CiU es va presentar al 25-N amb l'estat propi en el programa, però Duran ha refermat la seva aposta per la confederació i, en el consell nacional de dissabte, va defensar que el partit ha de marcar perfil i no deixar-se endur per la deriva sobiranista de CDC. Mentre Unió al·lega que CiU ha de negociar les bases del futur govern amb ERC i el PSC, Vila d'Abadal ha deixat clara la seva preferència pels republicans.

El vigatà va comunicar la seva determinació als seus dissabte en un dinar. Amb la sortida culmina un llarg període de discrepàncies amb la cúpula. Es va presentar com a rival de Duran en l'últim congrés amb un full de ruta independentista, però tan sols va aconseguir un 20% de suports. Una part de l'equip que l'acompanyava també deixa el partit, com per exemple dirigents del col·lectiu El Matí: Vicenç Pedret, Carles Puigdomènech i Joan Capdevila, que han demanat entrar a CDC. L'executiva convergent es reuneix avui.

Josep Maria Vila d'Abadal Alcalde de Vic i president de l'AMI

Socialcristià amb pedigrí

Josep Maria Vila d'Abadal era potser el militant amb més pedigrí d'Unió Democràtica. Hi era des del 1986. El seu avi Lluís va ser un dels fundadors de la formació socialcristiana i el seu pare, Marià, va ser diputat durant la primera legislatura després del restabliment de la democràcia. Vila va tenir càrrecs orgànics a la direcció com a secretari d'implantació o com a secretari general adjunt. El 2007 va ser escollit alcalde de Vic després d'un complicat procés intern per a la tria del cap de llista i el 2011 en va sortir revalidat. De professió, és enginyer tècnic agrícola. Les discrepàncies amb Josep Antoni Duran i Lleida van començar fa anys però no va ser fins al congrés del maig que Vila d'Abadal li va plantar cara presentant-se com a candidat a la presidència. Ara llança la tovallola per falta de suports interns, convençut que el seu projecte no és compatible amb el de Duran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.