Política

Mas descarta per ara la declaració unilateral d'independència

El president de la Generalitat de Catalunya presenta el camí de la consulta i l'estat català com a única via per sortir de la situació “d'emergència”

Artur Mas considera que si el procés de transició nacional “fa forat al Baix Llobregat, la resta vindrà donada”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha donat el tret de sortida a una campanya de CDC per fer pedagogia sobre el dret a decidir i l'estat propi al llarg de tot el territori català amb un acte a Pallejà. Artur Mas ha presentat el camí de la consulta i l'estat català com a única via perquè Catalunya surti amb èxit de la situació “d'emergència” actual. I per fer-la possible, Mas creu que l'única garantia és construir una majoria sòlida favorable perquè una declaració unilateral d'independència seria, segons ell, poc democràtica. En aquest sentit, ha parlat de la importància clau del Baix Llobregat. “Si al Baix Llobregat triomfa, si es fa un forat, si construïm majories socials sòlides, la resta vindrà donada”. I és que, al seu entendre, aquest camí “únicament depèn de la voluntat de la ciutadania”.

Catalunya viu una situació “precària” i d'“emergència”. Així de clar ha estat el president de la Generalitat en la seva intervenció a l'acte organitzat per CDC a Pallejà i al què han assistit més de 600 persones. Artur Mas ha assenyalat que, als efectes de la crisi econòmica, se suma el què és, segons ell, el principal problema i llast per al país: el dèficit fiscal. I ha posat com a exemple que amb un terç dels impostos que surten de Catalunya i no tornen s'haurien evitat les retallades que s'han hagut de fer ens els darrers anys. Per acabar amb ell, ha continuat, el govern va intentar convèncer a l'Estat de la necessitat de que Catalunya tingués un tracte fiscal diferenciat, però no se'n va sortir. I ha afegit que encara ara “és gairebé impossible que ens en sortim” amb el pacte fiscal.

Així, segons Mas, a Catalunya ha emergit un descontentament després de trenta anys d'estat de les autonomies que no ha donat resposta a les seves aspiracions. I davant d'aquest només hi ha tres camins, ha dit. Els que comporten continuar com fins ara o esperar a que PP i PSOE s'avinguin a reformar la constitució espanyola no el convencen. Mentre que el que veu més viable, sobretot perquè depèn fonamentalment de la voluntat dels catalans, és la celebració d'una consulta com a primer pas cap a l'estat propi.

Però Mas ha volgut deixar clar en la seva conferència que aquest camí no serà possible sense una majoria social clara. Segons el president, el procés ha de ser democràtic i, per tant, no es contempla la declaració unilateral d'independència. Tot passa, ha apuntat, per convèncer als catalans i construir una gran majoria favorable al procés de transició nacional. Aquest és precisament l'objectiu de la conferència i la campanya que aquest diumenge ha iniciat CDC. Durant tres mesos, els seus dirigents faran pedagogia del procés al llarg del territori català. De moment, hi ha previstes unes 300 conferències.

La primera d'elles ha tingut lloc a Pallejà i l'escenari, segons el mateix Mas, no ha estat casual. El líder convergent ha situat la comarca del Baix Llobregat com a peça clau en la construcció d'aquesta majoria. “Aquest és un procés que no és d'una part, sinó de tot Catalunya”, ha declarat per afegir després que “si és del Baix Llobregat, és de Catalunya”. “Si en el Baix Llobregat aquest procés triomfa, si es fa un forat i avança, si aquí som capaços de construir les majories socials sòlides, la resta vindrà donada”, ha assegurat. Per tant, ha sentenciat, en aquesta comarca “encara hi ha més responsabilitat”.

La responsabilitat de CDC

Mas ha acabat la seva intervenció fent una demanda final al públic assistent. “Ajudeu”, els ha reclamat. En la tasca per construir la majoria social sòlida, CDC té un paper fonamental, segons el seu president. “Ara li toca al partit que normalment es posa sobre les espatlles al responsabilitat”, ha dit. “Hem de carregar sobre les nostres espatlles la responsabilitat no sempre agradable de tirar endavant” i teixir complicitats “perquè més gent s'hi sumi”, ha afegit.

En aquest sentit, Mas ha enviat un missatge als grups de l'oposició. Irònicament ha dit que és la primera vegada que veu que els partits es barallen per no anar al govern. Hi ha una “autèntica carrera per veure qui corre més per allunyar-se” de l'executiu, ha afirmat. Un error, segons el president, perquè el procés que es vol fer a Catalunya no es pot fer, creu ell, “sense assumir responsabilitats”.

El president de CDC ha criticat especialment als partits que van formar part del tripartit i ha insistit amb la delicada situació en què van deixar les finances de la Generalitat. En la mateixa línia ha parlat el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, la intervenció del qual ha precedit la de Mas. Esteve ha lamentat que “partits que ara encapçalen manifestacions, van deixar un deute inassumible”. A l'herència del tripartit, el president de la Diputació de Barcelona ha sumat el l'escanyament al què l'Estat sotmet a Catalunya en el llistat de greuges. En aquest sentit, ha dit que als que protesten a la plaça Sant Jaume se'ls haurà de redireccionar cap a la Delegació del govern espanyol. Segons ha dit, CiU és responsable de gestionar una situació “molt difícil” i, enmig d'aquesta, ha de liderar el procés de transició nacional.

Tot i aquestes paraules d'Esteve, els contraris a les retallades també han fet acte de presència a Pallejà i una trentena de persones s'han manifestat a les portes de l'edifici on Mas ha pronunciat la conferència amb pancartes que denunciaven les retallades i els casos de corrupció que esquitxen CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA

Tot d'atenció a Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona