Política

Camacho enterra el cas Método 3

L'Audiència tanca la investigació penal de la gravació a La Camarga perquè la líder del PP va perdonar els detectius i els nous imputats

La policia ultimava un informe sobre la implicació del socialista José Zaragoza en l'afer

Hi ha indicis contra el PSC que haurien pogut dur el cas al Suprem


Els dos fiscals eren els únics
que defensaven continuar el cas


Alícia Sánchez-Camacho ha guanyat la partida d'escacs que mantenia amb la fiscalia i una jutgessa de Barcelona en el cas Método 3. Aquest afer va néixer quan el mateix Partit Popular català (PPC), en nom de la seva líder, va denunciar el març passat al jutjat que havia estat víctima, presumptament, de la gravació il·legal d'un dinar entre Sánchez-Camacho i Victoria Álvarez, l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, en què la segona li explicava presumptes irregularitats fiscals del fill de l'expresident de la Generalitat, al restaurant La Camarga, el 7 de juliol del 2010.

L'Audiència de Barcelona, en una resolució difosa ahir, ha arxivat el cas Método 3, ja que ha considerat que “el perdó de l'ofès que Sánchez-Camacho i Álvarez van concedir als detectius de Método 3 per haver-les enregistrat no permet continuar la investigació de delictes semiprivats” com ara el descobriment i la revelació de secrets, pels quals el director de l'agència, Francisco Marco, i tres dels seus treballadors van ser detinguts i imputats.

Els fiscals anticorrupció Emilio Sánchez Ulled i Fernando Bermejo eren els únics –juntament amb la magistrada del jutjat d'instrucció número14 de Barcelona (Elisabet Castelló, en substitució de la titular)– que defensaven que calia continuar amb la investigació penal perquè el cas era públic, ja que Sánchez-Camacho, com que és diputada i senadora, representa ens oficials.

Els fiscals també van argumentar que calia mantenir viu el cas atesa la possible existència de futurs imputats, referint-se a l'exsecretari d'organització del PSC José Zaragoza, que va deixar aquest càrrec l'estiu passat esquitxat per l'afer quan es va descobrir a l'ordinador de la gerent dels socialistes que Zaragoza havia pagat 1.750 euros per tenir una còpia de la gravació del dinar. Sobre això, la secció sisena de l'Audiència indica que la mateixa líder del PP va presentar un escrit al tribunal en què aclaria que “el perdó de l'ofès concedit al seu dia es referia al mateix fet delictiu, sense mantenir cap reserva respecte a determinats imputats presents o futurs”. És a dir, que, si calia, el perdó també es feia extensible a Zaragoza.

En la interlocutòria, el tribunal exposa que cap dels supòsits “exposats de manera brillant” pel fiscal no es poden considerar acreditats. El tribunal afirma: “No han aparegut indicis que permetin la imputació d'un delicte distint del denunciat inicialment, ni consta que existeixin altres persones ofeses fora de les dues denunciants que van concedir el perdó.” Pel que fa als interessos generals que es poguessin veure afectats, el tribunal manifesta que “només es pot entendre referit a béns jurídics, i no a les conseqüències que se'n deriven, pel tractament que a través dels mitjans de comunicació es produeixi o de l'aprofitament polític que se'n pugui pretendre”.

Per tant, Sánchez-Camacho ha obligat a mobilitzar un jutjat, dos fiscals anticorrupció i una unitat policial, amb una setantena d'agents de la policia espanyola, fins que ella ha volgut. La presidenta del PPC va reiterar que volia arribar “fins al final” per saber qui la va espiar. El 18 de juny passat, però, va signar un acord amb el director de Método 3 i va perdonar els detectius que van reconèixer que la van enregistrar. Les asseguradores de l'agència, en concurs de creditors, havien de pagar 80.000 euros a Alícia Sánchez-Camacho i 50.000 a Álvarez, a canvi que elles retiressin les denúncies civils i penals. A més, Marco, Sánchez-Camacho i Álvarez van signar un pacte de silenci, amb una sanció de dos milions d'euros, si qualsevol d'ells explicava detalls del cas. El perdó va sorprendre alguns líders del PP de Barcelona i també de l'Estat espanyol.

Paral·lelament a la resolució de l'Audiència, la unitat d'investigació de la policia ja tenia gairebé enllestit l'informe definitiu sobre Zaragoza. En l'informe (retingut per Madrid, segons fonts judicials), la policia dóna més indicis que el socialista va encarregar l'espionatge a La Camarga o almenys en coneixia l'existència, suficients per sol·licitar la seva imputació, i que el cas s'elevés al Tribunal Suprem perquè és aforat al Congrés. Res d'això passarà, mentre la fiscalia de Barcelona estudia si presenta un recurs de cassació contra l'arxivament del cas al mateix Suprem.

Sánchez-Camacho manifesta que el perdó de l'ofès es refereix al fet, sense reserves a imputats futurs
Audiència de Barcelona
L'Audiència neteja absolutament el meu nom i el de l'empresa. La causa està morta
Francisco Marco
director de l'agència método 3
S'ha ratificat per la via penal l'aplanament civil, amb condemna i reconeixement dels fets pels autors
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del PPC

Reclam a les asseguradores

El perdó de l'ofès de la líder del PP no ha estat un xec en blanc per al director de l'agència Método 3, Francisco Marco. En l'acord, Marco deriva la responsabilitat civil de pagar Alícia Sánchez-Camacho i Victoria Álvarez a dues asseguradores amb què manté les polisses –una de les quals és WRBerkley Espanya–, argumentant que no va vigilar els seus detectius quan van fer la gravació il·lícita de La Camarga.

Des de l'estiu, quan es va signar el perdó, ningú ha desemborsat els 80.000 euros per a Sánchez-Camacho ni els 50.000 per a Álvarez acordats. Per això, Álvarez ha presentat una reclamació a un jutjat civil. La seva advocada, Marisa Díaz, va aclarir ahir que abans de dirigir una demanda contra les asseguradores han sol·licitat al jutge que els requereixi si tenen aquesta cobertura; si és així, se'ls reclamarà el deute i, si no, es reclamarà a Marco.

Al director de l'agència Método 3 se li acumulen els maldecaps. L'antic president de la tecnològica Avanzit Javier Tallada ha denunciat l'agència i els seus exsocis a Madrid, perquè el van espiar a ell i a la seva família, i es van apoderar de documents fiscals, com ara la seva declaració de la renda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia