Política

El PP rebutja en el Congrés una iniciativa conjunta de tota l'oposició per revocar el tancament de RTVV

Argumenta que no vol interferir en una decisió autònoma de la Generalitat valenciana

L'oposició acusa els populars de “recentralitzadors” i d'utilitzar el País Valencià com una “colònia cultural i lingüística”

La majoria parlamentària del PP al Congrés dels Diputats ha tombat aquest dimarts una iniciativa conjunta de l'oposició per revocar el tancament de la Ràdio Televisió Valenciana ordenat pel Consell. La proposició presentada instava el govern espanyol perquè, “en l'àmbit de les seues competències i en col·laboració amb la Generalitat valenciana, promoga tots els mecanismes necessaris que garanteixen que RTVV siga viable econòmicament i eix dinamitzador del sector audiovisual valencià, prenent aquelles mesures necessàries per garantir el manteniment d'una RTVV pública en valencià i de qualitat”. El PP l'ha rebutjada amb l'argument de no interferir en una decisió autònoma de la Generalitat valenciana.

L'encarregada d'expressar el torn en contra ha sigut la diputada del PP per Alacant, Macarena Montesinos, que ha manifestat la seua “sorpresa” perquè els nacionalistes defenen una “ingerència” del govern espanyol en una competència de l'estatut valencià. “Siguen respectuosos amb l'estatut de la meua comunitat”, ha demanat. Montesinos ha lamentat que “aquells que demanaven el tancament fa algun temps ara encapçalen manifestacions en contra del tancament” i ha justificat l'apagada en la conjuntura econòmica i en la priorització de l'estat del benestar.

El comité, present

Representants del comité d'empresa de RTVV, alguns diputats a les Corts valencianes i membres de la Unió de Periodistes Valencians han estat presents en el Congrés durant la lectura de la proposició feta pel diputat i secretari general dels socialistes valencians. Ximo Puig ha definit el tancament de RTVV com a “autoritari” i ha dit que està marcat per la vulneració de la Constitució i la “recentralització” i que el seu cost és superior al manteniment de l'ens. Puig ha demanat els diputats valencians del PP que voten a favor de la revocació del tancament perquè “els valencians li ho recordaran més prompte que tard”. La diputada de CiU, Montserrat Surroca, ha donat suport a la iniciativa assenyalant que amb la pèrdua de RTVV els valencians perden un mitjà públic en una de les llengües oficials i que “no hi ha democràcia sense llibertat d'expressió”. Al seu torn, el diputat d'ERC Joan Tardà, ha dit que RTVV “tornarà, no ho dubten” i ha acusat el PP de recentralitzar i utilitzar el País Valencià com una “colònia cultural i lingüística” i “laboratori per a exprimir polítiques neoliberals”.

Per Compromís-Equo, Joan Baldoví, ha expressat que el PP ha tancat RTVV “amb la patètica excusa dels serveis socials”. Baldoví ha amollat al PP que “eren els màxims defensors dels valencians i ara tanquen una de les nostres senyes d'identitat principals” i els ha qualificat d' “enterradors de l'autonomia valenciana”. El diputat d'EUPV, Ricardo Sixto, ha enumerat els casos de corrupció vinculats a la gestió del PP sobre RTVV i ha dit que els populars han d'assumir responsabilitats. Sixto ha remarcat el fet que la llei de creació de RTVV fóra aprovada per unanimitat i que el tancament només amb els vots del PP. El diputat per València d'UPyD, Toni Cantó, ha dit estar a favor de la proposició sent “fidel al seu programa electoral, malgrat “els estranys companys de proposició”. Cantó ha defés televisions autonòmiques en territoris amb llengua pròpia, com el País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia