Política

La CUP farà campanya per l'abstenció a les europees

David Fernàndez considera que Europa és part del problema i demana que si es vota, sigui per partits independentistes antirretallades

Afirma que el PSC ha renunciat a la seva pròpia història

La CUP no es presenta a les eleccions europees però farà campanya. Però serà perquè la ciutadania no voti, ja que considera que “Europa és part del problema i no de la solució”. Així ho va manifestar el diputat David Fernàndez en l'entrevista feta pel director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, al programa L'illa de Robinson d'El Punt avui Televisió. Segons Fernández, aquesta és la millor manera de demostrar el rebuig popular al projecte neoliberal europeu i a una institució que es troba deslegitimada perquè les decisions no les prenen el Parlament Europeu, sinó que ho fan les grans elits.

Per un trencament amb aquest model, la CUP considera que la millor opció és no votar, però també és conscient que hi ha gent que té ganes de fer-ho. Per aquest motiu, demanaran el vot per a formacions favorables al dret a decidir però que no hagin aplicat retallades si és que han manat. Això, va reconèixer, exclou ERC i ICV, i sense dir-ho explícitament va recomanar el suport a formacions com Bildu.

Fernàndez es va referir a la situació actual del país com la pitjor crisi que ha viscut el país des del final de la dictadura, i també a la proposta que ha fet Procés Constituent, en el sentit d'unir esforços amb la CUP. Sobre això, el diputat va dir que se n'havia assabentat per la premsa i que, tot i que és una proposta “profundament correcta”, encara no s'han decidit què faran. També va parlar del PSC, de qui creu que ha renunciat a la seva pròpia història, deixant de banda la tradició del socialisme català per alinear-se amb la proposta més espanyolista del PSOE. En aquest sentit, va criticar l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero per haver estat el primer en aplicar retallades i va desmentir, tal i com afirma el líder català de la formació, Pere Navarro, que al carrer hi hagi tensió pel fet independentista. Al seu parer, la tensió té un caràcter més social per les famílies que ho passen malament.

Sobre la consulta, va descartar la tercera via que propugna UDC i es va referir a Duran i Lleida com una persona que forma part de l'elit política des de fa més de 35 anys i a qui “ningú se l'escolta”. Per Fernàndez, Duran forma part de la cultura de la Transició. Amb aquest escenari, va reiterar que si el referèndum independentista no es fes, seria “el frau democràtic més important de la història des del franquisme” i es va mostrar convençut que la llei de consultes que està tramitant el Parlament garantirà que el president Artur Mas signi el decret de convocatòria pel 9 de novembre. Amb tot, també va admetre no tenir cap dubte que el govern espanyol farà el que sigui per prohibir tant el decret con la pròpia llei nascuda del Parlament català.

Finalment, es va referir a la mala situació de les finances de la Generalitat. Va reconèixer que el desequilibri fiscal existeix, però que els governs –tant el tripartit com el de CiU– s'han endeutat en excés i que no s'entenen desviacions pressupostàries en obres com la de la futura L-9 del metro i el canal Segarra-Garrigues.

Marxarà, tot i ser el més valorat

L'últim baròmetre del CEO coronava David Fernàndez com el polític més ben valorat. Tot i això, Fernández plegarà al final d'aquesta legislatura, duri el que duri. Ell i la resta de diputats de la CUP. Bàsicament perquè el reglament de la formació no permet que un diputat ho sigui per més d'una legislatura. Segons va explicar, el debat sobre el relleu no s'ha fet, però va descartar que cap d'ells faci “tots els papers de l'auca”, en el sentit d'anar passant per institucions per així mantenir-se en la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona