Política

La jutgessa del cas Mercuri imputa els alcaldes sospitosos d'haver cobrat dietes irregulars de la FMC

La magistrada cita a declarar els batlles a principis de setembre

Teresa Jordà, de Ripoll, Carles Pellicer, de Reus, Manuel Reyes, de Castelldefels, Josep Cosconera, de Guissona, tenen condició d'aforats i només podrien ser imputats pel Suprem o el TSJC

Fa unes setmanes es va saber que l'expresident de la federació de municipis Manuel Bustos hauria promogut un sistema de cobrament de sobresous camuflats

La jutgessa de Sabadell que investiga l'anomenat cas Mercuri ha imputat 40 alcaldes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el secretari de l'associació per haver cobrat suposadament dietes irregulars entre 2011 i 2012. Se'ls imputa un delicte contra l'administració pública. Fa unes setmanes es va saber que l'expresident de la FMC Manuel Bustos hauria promogut un sistema de cobrament de sobresous camuflats segons el lloc que ocupaven els alcaldes en l'organigrama de l'entitat i no segons les dietes efectivament generades en desplaçaments o àpats. Ara el jutjat ha començat a notificar la imputació a alguns dels alcaldes i els ha citat ha declarar els propers 3,4,5 i 9 de setembre. Quatre dels alcaldes investigats són aforats i només seran imputats si ho decideix un tribunal superior.

Els aforats són Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll i diputada d'ERC al Congrés, Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels i diputat del PP al Parlament, Carles Pellicer, alcalde de Reus i diputat de CiU al Parlament i Josep Cosconera, exalcalde de Guissona i diputada d'ERC al Parlament. Si s'imputés els tres diputats a la cambra catalana, tota la causa hauria de ser investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però si Jordà també fos imputada, el cas passaria a mans del Tribunal Suprem.

La notícia ha començat a córrer després que l'alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), ho publiqués a primera hora d'aquest dijous a la tarda al seu Twitter. L'exalcalde de la mateixa localitat Joan Antoni Barón (PSC) ho ha confirmat en declaracions a l'ACN i ha concretat que ell ha estat citat a declarar el proper 4 de setembre. Per la seva banda, CiU, ERC i ICV-EUiA han confirmat les imputacions dels seus alcaldes, mentre que el PP ha assegurat que Reyes no ho està. Republicans i convergents també han assegurat que els seus dos aforats no han rebut cap notificació d'imputació. En canvi, el PSC ha eludit respondre sobre la qüestió.

La Fiscalia Anticorrupció ja va explicar que veia clars indicis de delicte després d'analitzar l'informe que la jutgessa va encarregar als Mossos d'Esquadra. L'esclat de l'escàndol va provocar la dimissió de Bustos de tots els seus càrrecs a l'Ajuntament de Sabadell i a la Diputació, el nomenament d'un nou secretari general de la FMC i la dimissió dels càrrecs de CiU dins de la FMC. Molts alcaldes han dit sentir-se enganyats i han retornat els diners cobrats, que van dels quasi 24.000 euros de Bustos als 800 d'alguns altres alcaldes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul