Política

Canviar els ajuntaments

L'ESTORA

La lletra diu que els municipis son “entitats bàsiques de l'organització de l'Estat i canals immediats de participació als assumptes públics...”, almenys així es formula a la llei de Règim Local. La veritat és que aquesta institució és la més propera al ciutadà, i els ajuntaments, que son els seus gestors, disposen d'un grapat de competències, malgrat que no sempre podem complir-les per manca de recursos o, també, de voluntat, no obstant, estan en condicions de decidir en temes que condicionen o determinen el present i futur del veïnat.

Aviat votarem i aleshores existiran possibilitats de canvis de signe als governs locals, no esta doncs de més, parlar de continguts, de problemes de fons, de possibilitats i aspiracions als nostres municipis.

Partim de l' experiència d'aquestos anys de democràcia, d'un model uniformador i presidencialista. Sovint tot resta reduït a veure qui te la vara de comandament, l'alcalde o l'alcaldessa hereu, no oblideu, de la figura imposada castellana de “corregidor” que substituí al nostre regim de jurats. Doncs be, els propers governs municipals, es deuran moure dins la legalitat existent, amb una autonomia municipal formal però que en alguns aspectes pot obrir noves formes i vies de participació, o abandonar l'obsessió pel creixement, encetant la via del decreixement, o en altres paraules, de la sostenibilitat i qualitat. Venim d'una pràctica basada en el prestigi de les alcaldies en funció de l'expansió demogràfica, de suplir la manca de recursos per aventures urbanístiques miraculoses, sense oblidar el desig d'alguns alcaldes de fer la “seua obra” emblemàtica amb els diners dels ciutadans.

Va haver-hi limitacions i entrebancs, caldrà preveure-les, per aquest motiu en escoltar a alguns aspirants a governar pense que donen expectatives que van més enllà d'allò que formen les competències del municipi. Com exemple citaria el cas de Ada Colau, no dubte de la seua bona fe, però un Ajuntament com el de Barcelona davant del desnonaments no pot resoldre la qüestió, ja que sense modificar la legislació civil el municipi sols pot mitjançar, recolzar a les persones afectades, o alleujar situacions, coses que ja alguns grups d'esquerra han estat fent, les solucions, però, es deuen encetar en altres instàncies, i molt especialment al legislatiu en via parlamentaria.

Insisteix, hi ha millores factibles dins de les coses del dia a dia, com igualment, algunes rellevants al terreny urbanístic, o patrimonial, envers les quals els consistoris tindran capacitat i possibilitats. Pensem, a més a més, en el compromís de regenerar la vida pública als pobles i ciutats i veurem com és possible acabar amb la corrupció, les xicotetes corrupteles, els tractes de favor, els regals.

Demanem i contribuïm a formular propostes realistes, comentem, discutim, parlem i, òbviament,a l'endemà dels comicis, siga quin siga el resultat, caldrà participar, no ens resignem per més temps a ser simplement electors deguem ser ciutadans de dret i fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona