Política

L'ANC decidirà

L'Assemblea, que avui i demà sotmet a votació la seva implicació en el 27-S, valora el “gest” unitari d'Oriol Junqueras i no tanca la porta a cap fórmula

El govern també veu “molt positiu” el moviment, i la CUP tampoc descarta res

Avui l'ANC comença a decidir. Comença a decidir quina ha de ser la seva implicació en el 27-S i com ha de respondre a la proposta del president Mas, que demana que les entitats civils impulsin una candidatura unitària. Avui i demà prop de 35.000 socis estan cridats a les urnes, però sobre la taula tindran un altre element: l'últim moviment d'Oriol Junqueras en què planteja una llista de la societat civil sense polítics. L'ANC i Òmnium valoren el “gest” d'ERC de “buscar espais de confluència i que sumin”, mentre que el govern també veu “molt positiu” que Junqueras s'obri a una candidatura de país, tot i que veu que es contradiu amb la majoria d'arguments que el republicà ha exposat els últims mesos.

Ahir, dins la campanya Ara és l'hora es va presentar la mobilització per la Diada, però el gran focus d'interès se centrava en la giragonsa de Junqueras de la vigília, que hauran d'entomar les organitzacions. Sense entrar a valorar-ho, en espera de celebrar la consulta interna, el president de l'Assemblea, Jordi Sànchez, destacava la voluntat de “parlar-ne i de fer aportacions” d'ERC, i que Mas i Junqueras “busquen espais de confluència”, fet que “obre un debat molt ric”. “Aquesta manera constructiva d'afrontar els debats ens garantirà l'èxit”, ressaltava entusiasta, mentre defensava que Junqueras no es contradiu amb la seva posició. “Ens alegra qualsevol moviment que vagi en la línia de la màxima unitat possible, i estem en el procés”, certificava la seva homòloga d'Òmnium, Muriel Casals. Tots dos constataven que els esdeveniments s'estan accelerant, i van lloar que les formacions polítiques deixin les posicions “immobilistes”. “Els fets van en la bona direcció”, resumia Sànchez.

El president de l'ANC avançava que, després d'un eventual sí en la consulta que obriria “un ventall molt ampli” d'opcions, a partir de dilluns hi hauria “contactes discrets” amb els partits i la resta d'entitats per presentar una proposta definitiva en el transcurs de la setmana, que anirà més enllà de les candidatures, i entrarà en altres qüestions, com la campanya, el programa o la necessitat de teixir després un govern unitari. Sànchez també aclaria que l'entitat no participarà com a tal en el 27-S: “Que l'ANC impulsi una llista és una cosa, i que es presenti a les eleccions una altra.”

Al marge de la consulta de l'ANC, Òmnium ha convocat per avui una junta directiva en què escoltarà l'opinió de les assembles territorials, que els últims dies han debatut la millor opció per afrontar el 27-S.

Pel seu cantó Junqueras ahir no va voler fer més declaracions sobre el nou escenari i, en un debat amb altres líders polítics d'esquerres a la Universitat Progressista d'Estiu, es va limitar a dir que el paper dels partits és “irrellevant”, en comparació amb el “futur dels ciutadans”. Una frase que sovint pronuncia el republicà, però que ahir va prendre més rellevància. ERC manté que, si no es compleixen els acords del 14 de gener sobre les tres llistes, la llista exclusivament civil és la que millor representa el sí i sí, tot i que al cap de sis mesos hi hauria d'haver uns altres comicis constituents llavors amb partits.

Ahir en la mateixa taula que Junqueras hi havia Quim Arrufat (CUP), que va reconèixer que el projecte del republicà és complicat de materialitzar, però no va tancar-hi la porta, sempre que es potenciés l'agenda social.

LES FRASES

Cal buscar acords i no responsables. Pressionarem els dirigents polítics perquè ho facin
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L'ANC
Ens alegra qualsevol moviment que vagi en la línia de la màxima unitat possible
Muriel Casals
PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL
El futur dels líders dels partits és irrellevant comparat amb el futur dels ciutadans
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
La proposta de Junqueras és difícil de materialitzar però escoltarem les entitats
Quim Arrufat
DIPUTAT DE LA CUP
Cada partit es pot presentar com vulgui però està bé que els polítics estiguin al Parlament
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Si em cregués la comèdia [en al·lusió a Mas i Junqueras] diria que han perdut l'oremus
Josep A. Duran i Lleida
PRESIDENT COMITÈ GOVERN UDC

Eduardo Reyes ‘fitxa' per ERC

El president de Súmate, Eduardo Reyes, ha fet un pas endavant i entrarà en política el 27-S. Reyes ha posat el seu càrrec a disposició de l'associació i demana “generositat sense límits” per 'impulsar la candidatura civil que abans-d'ahir va defensar Junqueras. Si aquesta alternativa no és viable, s'incorporarà a la llista d'Esquerra i intentarà fer de “pont” per tal que la resta d'organitzacions independentistes que es presentin a les eleccions siguin “aliades” en virtut dels pactes que van subscriure el gener Artur Mas, Junqueras i les entitats. L'encara president de Súmate creu que les formacions han d'acordar un govern de concentració per després del 27-S.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia