Política

L'ANC busca la unitat

Els socis de l'assemblea comencen a votar en la consulta que ha de decidir si l'entitat entra en política i participa activament en el 27-S

La votació s'allarga fins avui i Sànchez fa una crida a la participació per tal de tenir un mandat que validi la direcció per negociar amb els partits

La majoria dels primers votants apostaven per un sí

Alguns dels socisque ahir van votar reclamaven
unitat als partits, però no
tenien clara la fórmula

Passen pocs minuts de les cinc de la tarda i en Josep Maria Piró arriba amb la seva moto al carrer Robí de Gràcia de Barcelona per anar a votar en la consulta interna de l'ANC, que s'allargarà fins avui i que ha de decidir quin paper adopta l'entitat de cara al 27-S. El local és petit i hi ha una sola urna. Fa una calor asfixiant, però els voluntaris que organitzen la votació traginen papers amunt i avall. En Josep Maria vota i diu, sense embuts, que ha apostat pel sí “per deixar les mans lliures a la direcció” i que així pugui formular una proposta a les formacions polítiques. Ell, però, és partidari d'una candidatura unitària i encapçalada pels “tres mosqueters”, és a dir, per Artur Mas, Oriol Junqueras i David Fernàndez.

Al seu costat hi ha la Lola Capdevila, que també ha marcat l'opció del sí a la butlleta, perquè considera que els polítics estan “indecisos” i la societat civil els ha d'empènyer. Això sí, la seva fórmula preferida és que hi hagi diverses llistes i que s'aixopluguin sota una marca comuna.

Aquests són dos dels associats que ahir van votar al barri de Gràcia, igual que en Pau Marquès, en Carles Rodès, la Maria Guàrdia Martínez, en Jordi Salvatell i l'Emili Escolar, entre molts altres. Tots aquests es van decantar pel sí i van fer una crida a la unitat entre les organitzacions. Però no s'acabaven de posar d'acord sobre si hi ha d'haver una o més llistes, amb polítics o sense, o amb la participació directa de les associacions o sense.

Qui també es va acostar fins al carrer Robí va ser el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que va demanar que els associats es mobilitzin i donin la seva opinió. Això sí, no va voler dir el sentit del seu vot per no influir en la votació. Es dóna per fet que el sí guanyarà per golejada, però Sànchez manté que ha d'anar acompanyat d'una alta participació, semblant a la de les eleccions del secretariat, que es van celebrar al maig. Aleshores, 7.625 persones van passar per les urnes, una quantitat que representa el 22% del total de socis –34.768–. “Si volen que el 27-S sigui especial i que l'ANC tingui un paper destacat, és l'hora del soci”, va dir Sànchez, que va recordar que la setmana vinent, amb els resultats sota el braç i si guanya el sí, començaran una ronda de contactes amb els polítics per buscar el màxim consens. De moment, l'assemblea continua sense mullar-se sobre si hi haurà candidatura unitària o si aquesta opció ha de ser el cavall guanyador. Simplement, Sànchez va reiterar ahir que el millor escenari seria que hi hagués com menys llistes millor: “Una millor que dues, dues millor que tres i tres millor que quatre”, va matisar.

Però la proposta de l'assemblea, i de les altres associacions sobiranistes com Òmnium Cultural i l'AMI, no se centrarà només en aquest aspecte, sinó que també buscarà altres espais de suma com ara una campanya conjunta o un nom comú si hi ha més d'una candidatura. Avui els socis poden continuar passant per les urnes des de les deu del matí fins a les dues del migdia als 178 punts de votació repartits arreu del país. Està previst que a la nit es donin a conèixer els resultats provisionals.

La consulta neix després de la iniciativa de Mas perquè les entitats articulin una llista, però aquesta setmana el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va intentar donar un cop d'efecte i va plantejar una alternativa: una candidatura de la societat civil, però sense polítics. Ahir el president del grup municipal d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va demanar a “tots” els polítics que es pronunciïn sobre la via Junqueras.

Remuntar el baròmetre

La consulta de l'ANC va coincidir amb la publicació del baròmetre del CEO, que indica que el no a la independència guanya el sí per una diferència de set punts. Sànchez, però, hi va treure importància i va assegurar que les enquestes remuntaran quan tornin les mobilitzacions al carrer.

7.625
socis de l'ANC
van votar en les eleccions del secretariat que es van celebrar el mes de maig passat. Sànchez considera que una participació semblant seria l'escenari ideal en la consulta que avui s'acaba. En total, l'ANC té 34.768 persones amb dret a vot i, per tant, aquesta participació suposaria un 22% aproximadament.
178
punts de votació
hi ha per a la consulta interna. Estan repartits arreu del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia