Política

Acusen Iglesias de fitxar per la dieta d'eurodiputat i marxar

Un europarlamentari català va veure com el 25 de juny el líder de Podem va signar a les 9 del matí i tot seguit va marxar cap a Badalona, on tenia un míting a la tarda

El dirigent fa retardar una hora el vol d'Estrasburg

Pablo Iglesias predica el que no compleix. El líder de Podem va fitxar a les nou del matí del dia 25 de juny a l'eurocambra, fet que permet cobrar la dieta d'aproximadament 300 euros (destinada a esmorzar, dinar, sopar i dormir la nit següent), i acte seguit va marxar cap a l'aeroport camí de Badalona, on tenia un míting a la tarda. Un eurodiputat català que va coincidir físicament amb el dirigent espanyol a la sala on els parlamentaris realitzen la signatura va veure com fitxava. Fins i tot van mantenir una conversa d'uns minuts, amb alguns retrets polítics. “Se'n va anar crispat”, recorda el català, que mitja hora més tard va acudir al despatx d'Iglesias per proposar-li de fer un cafè i parlar amb més calma de l'enganxada. Ja no hi era. Aquella tarda, el secretari general de Podem tenia un míting al parc del Gran Sol de Badalona amb la líder de la formació a Catalunya, Gemma Ubasart, i el candidat a la Generalitat, Albano-Dante Fachin. “Quan les classes populars catalanes rugeixen, els que fa anys que els roben ens titllen de lerrouxistes”, va arengar Iglesias en el seu discurs.

Aquest diari s'ha posat en contacte amb l'equip d'Iglesias, però no ha obtingut resposta ni justificació a la seva actuació, que en molts països europeus constitueix un autèntic escàndol. De fet, el 2011, l'eurodiputada socialista espanyola Eider Gardiazábal va ser enxampada pel desaparegut News of the World a les 9.56 hores del 21 de gener d'aquell any fitxant a l'eurocambra. Menys de mitja hora després ja era a l'aeroport de Brussel·les.

No és el primer episodi poc ortodox que protagonitza Iglesias en la seva singladura europea. L'agenda de Podem marca el ritme a Europa, però no l'agenda política, sinó la personal d'Iglesias, que ahir va causar un retard d'una hora en el vol Estrasburg-Madrid de les dues del migdia. El seu equip va demanar a l'agència de viatges del Parlament Europeu si existia “alguna alternativa” perquè Iglesias es pogués quedar fins al final de les votacions de l'últim ple abans de l'estiu, que anava molt carregat. La companyia Air Nostrum, franquícia d'Iberia, va accedir a retardar una hora l'enlairament. El secretari general de la formació va voler compartir aquesta gestió amb la resta d'eurodiputats de l'Estat espanyol i els va enviar un correu electrònic a tres quarts d'una, en plena votació: “Estimats eurodiputats, tenint en compte la importància dels vots que estan tenint lloc ara mateix, hem rebut informació que es podria retardar el vol.” “Ens han dit que com a màxim es retarda fins a les 15 hores”, continuava.

Indignació portuguesa

Iglesias, però, no comptava amb la indignació dels eurodiputats portuguesos, que van perdre l'enllaç a Madrid amb Lisboa i Porto. “Es pensa que el món acaba a Madrid”, lamentaven fonts europees. La gestió tampoc no va agradar a altres parlamentaris espanyols, com ara l'independent Enrique Calvet, que va recordar a Iglesias que hi havia un altre vol a les 19 hores. Si bé és veritat que la majoria de passatgers d'aquests trajectes són eurodiputats, també hi viatgen habitualment turistes i empresaris. “Dubto molt que els eurodiputats quedem gaire bé imposant un retard a passatgers de la societat civil. A mi m'indignaria aquest privilegi”, va lamentar Calvet.

Vista la volada que agafava la notícia, Podem va remarcar que l'equip tècnic d'Iglesias es va limitar
a sol·licitar informació a l'agència i que va ser la companyia la que va oferir retardar la sortida. Normalment, els eurodiputats arriben amb temps al vol de les dues, però en aquest últim ple abans de vacances s'havien acumulat un gran nombre de votacions, que finalment van acabar a les 13.20 h. Cap problema, l'avió els esperava.

LA FRASE

Dubto que quedem bé imposant un retard a altres passatgers. A mi m'indignaria aquest privilegi
Enrique Calvet
Eurodiputat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia