Política

El TC avala la política exterior de la Generalitat però li veta la diplomàcia

La resolució reafirma que Catalunya pot tenir delegacions a l'exterior

El tribunal només suspèn els articles que la defineixen com a “actor internacional”

El Tribunal Constitucional (TC) avala la política exterior de la Generalitat, que inclou l'obertura de delegacions, si bé tanca la porta a l'actuació del govern català com a “subjecte” de relacions diplomàtiques internacionals. Tot i que no emet sentència sobre el recurs estatal contra la llei catalana d'acció exterior i de les relacions amb la Unió Europea, l'alt tribunal aixeca la suspensió de la majoria d'articles en considerar legítima la promoció dels interessos de la Generalitat a l'exterior en l'àmbit de les seves competències.

El TC avala, en primer lloc, que la Generalitat pugui aprovar una llei d'acció exterior de conformitat amb la legislació espanyola i no admet que l'interès general només es pugui garantir amb una normativa unitària.

Promoció exterior

El tribunal també entén que els articles relatius a l'objecte, principis i finalitat de l'acció exterior de la Generalitat s'han d'entendre dins del marc constitucional, que permet a la Generalitat promocionar Catalunya a l'exterior i promoure els seus interessos. En aquest sentit, també interpreta el TC les relacions del govern català amb altres governs.

I pel que fa a la creació de delegacions i oficines a l'exterior, el TC recorda que la seva doctrina ja ha admès aquesta competència en la seva sentència del 1994. El fet d'obrir una delegació no implica que el govern català s'atribueixi “la competència estatal de relacions internacionals”. El tribunal també recorda a l'advocat de l'Estat que va interposar el recurs que la llei catalana d'acció exterior “no atorga de cap manera” estatus diplomàtic al delegat del govern de la Generalitat davant la UE. El TC també descarta que es pugui impugnar la delegació exterior a Brussel·les pel fet de denominar-la “Representació permanent davant la UE”, una qualificació utilitzada en el cas de la representació dels estats davant les institucions comunitàries.

L'alt tribunal sí que manté la suspensió dels articles que atribueixen a la Generalitat una funció de “diplomàcia pública” o que la consideren “actor” o “subjecte” de relacions internacionals, una potestat exclusiva de l'Estat.

LES FRASES

Aquest tribunal ha reconegut la legitimitat de l'establiment d'oficines autonòmiques en l'àmbit de la UE
La llei [d'exteriors catalana] no atorga de cap manera al delegat del govern de la Generalitat davant la UE (...) un estatus diplomàtic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona