Política

Lluçanès, però incomplet

Cinc municipis dels 13 van dir no

Va ser del 55,15%, superant el 35% necessari

El sí va guanyar amb un 70,7% i el no va obtenir un 26,4%

S'obre la porta
a repetir la consulta als pobles del no

Satisfacció continguda i amb sorpreses. Així es podria resumir la jornada històrica que va viure ahir el territori del Lluçanès. Durant tot el diumenge s'hi va fer el procés participatiu que va servir per demanar als ciutadans si volien convertir-se en la 43a comarca de Catalunya. El sí va imposar-se amb el 70,7% dels vots davant els del no, que van suposar un 26,4%. Ara ja se sap que aquest territori serà comarca, però la incògnita és com quedarà dibuixada al mapa i quan es farà.

El que no s'esperava, i així ho van manifestar els alcaldes després del recompte, és que, dels 13 municipis, vuit van dir que sí però en canvi Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Santa Maria de Merlès, Sant Feliu Sasserra i Sant Bartomeu del Grau van decantar-se pel no. I va ser amb el no que van arribar les sorpreses. Abans del procés participatiu, en algunes travesses s'ensumava la possibilitat que en les tres darreres poblacions esmentades sortís el no. Les sorpreses van ser Sant Agustí i Sant Boi, on es confiava que en serien partidaris.

En tot cas, pel que fa als pobles que s'han decidit pel no, es dóna la casualitat que tots són limítrofs amb les comarques a les quals pertanyen, en aquest cas, Osona, el Moianès, el Bages i el Berguedà. Es descarten així les discontinuïtats dins de la futura comarca. Però, tot i complir els requisits per a poder ser comarca, els batlles estan descontents amb els resultats. En paraules del president en funcions del Consorci del Lluçanès i alcalde d'Olost, Josep Maria Freixanet: “Estem poc satisfets que no hi puguem ser tots 13. Ens sap greu que cinc municipis no en formin part.” Per posar damunt la taula el perquè d'aquests resultats i poder-los valorar, tots els alcaldes s'han citat en una reunió demà a les sis de la tarda per “trobar la millor solució”.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Bartomeu del Grau, Emili Benito, va justificar el no al seu municipi argumentant que “la campanya s'ha fet amb poc temps i que ha estat curta i estressant”. De fet, ahir va ser la segona vegada que Sant Bartomeu va decidir continuar pertanyent a Osona. Ja es va preguntar als ciutadans en una consulta el 2006. Tot i això, Benito va assegurar que “aquesta vegada el sí ha estat menys allunyat del no que en la primera consulta”, quan va sortir clarament que es preferia Osona.

Tant Freixanet com Benito van deixar la porta oberta a repetir el procés participatiu en els municipis que s'han decantat pel no. Això es faria d'aquí a un temps, perquè “no hi ha pressa”, ja que el Consell Comarcal del Lluçanès no es constituiria fins a les properes eleccions municipals del 2019.

Per municipis, els resultats són: Alpens (Sí: 51,45%. No: 47,40%), Lluçà (Sí: 87,35%. No: 9,64%). Olost (Sí: 63,29%. No: 32,41%), Oristà (Sí: 74,04%. No: 21,40%), Perafita (Sí: 74,71%. No: 20,59%), Prats de Lluçanès (Sí: 94,79%. No: 3,48%), Sant Agustí de Lluçanès (Sí: 38, 64%. No: 54,55%), Sant Bartomeu del Grau (Sí: 40,06%. No: 56,52%), Sant Boi de Lluçanès (Sí: 47,70%. No: 50,53%), Sant Feliu Sasserra (Sí: 45,54%. No: 51,49%), Sant Martí d'Albars (Sí: 72,46%. No: 23,19%), Sobremunt (Sí: 55%. No: 35%) i Santa Maria de Merlès (Sí: 20,88%. No: 78,02%).

Caldrà veure, doncs, què és el que es decidirà en la reunió, on intervindran tots els alcaldes però també el Departament de Governació, que són, al cap i a la fi, els que hauran de decidir què passa amb la comarca.

LA DATA

26.07.17
Reunió.
Els tretze alcaldes es reuniran, juntament amb Governació, per fer una valoració dels resultats.
70,7
per cent.
Vuit dels 13 municipis han dit sí a la creació de la comarca del Lluçanès, la 43a de Catalunya.

LA XIFRES

55,15
per cent.
S'havia de superar el 35% de participació perquè la consulta fos declarada vàlida.
26,4
per cent.
La sorpresa de la jornada van ser els cinc municipis que van dir no a esdevenir nova comarca.

Alta participació i cap incidència

La jornada del procés participatiu es va viure amb normalitat a tots els punts de votació que es van habilitar. En cap moment del dia hi va haver cap incidència. Tot va anar com estava previst. En els 14 punts habilitats (n'hi havia dos a Prats de Lluçanès) s'hi van poder veure participants de totes les edats i famílies senceres. Va ser un degoteig constant arreu.

La participació, del 55,15 per cent, ha satisfet de tros tots els batlles, que de fet
ja hi confiaven. Es necessi-tava un 35% perquè la
consulta fos vàlida.

Els pobles amb una participació més alta de votants van ser Lluçà amb 1.381, un 61,19%, i Sant Martí d'Albars, amb 69. Per contra,
els pobles on es van recollir menys vots van ser Olost, amb 395, un 38,09%, i Pe-rafita, amb un 45,95%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona