Política

“El món local tindrà la clau del 27-S”

El president de la Diputació de Lleida té el compromís clar tant “personal com institucional” dels alcaldes

L'ens provincial crea un equip jurídic per blindar els consistoris davant l'agressió de la llei impulsada per Madrid

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va demanar ahir als alcaldes i presidents dels consells comarcals lleidatans una “participació i implicació clara” personal, però també institucional, amb el 27-S. Reñé va defensar el caràcter “plebiscitari” de les eleccions, “que han de servir per valorar l'opinió dels ciutadans del país per assolir quotes de més llibertat i de major independència i definir quin ha de ser el nostre futur per millorar la qualitat de vida dels catalans”. I va afegir que “el món local és el nervi del país” i que “Catalunya necessitarà més que mai, després del 27-S, una acció local unívoca i conjunta perquè el procés avanci amb èxit”.

El president de la Diputació de Lleida es va reunir amb els presidents dels consells comarcals i alcaldes de capital de comarca sorgits de les eleccions municipals del 24-M. Durant aquesta primera trobada de treball del present mandat, Joan Reñé va defensar davant els electes locals la necessitat que les eleccions del 27-S suposin “un punt d'inflexió en allò que volem que sigui la gestió pròpia del nostre país”.

Durant la reunió també es van abordar aspectes com el suport de la Diputació de Lleida en educació, les iniciatives d'ajuts socials, així com altres iniciatives vinculades amb el desplegament de la llei de transparència o la millora del servei d'assistència als municipis en matèries de serveis jurídics i d'intervenció. “Treballarem en la creació d'un equip tècnic i jurídic amb l'objectiu de donar suport i servei als ajuntaments i blindar així la responsabilitat dels petits consistoris davant d'una llei com la de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) que posa en qüestió i agredeix massa sovint el principi d'autonomia local”, segons va indicar Reñé davant els alcaldes i presidents comarcals. “Volem que la competència i la responsabilitat la continuïn mantenint els consistoris i la feina de les institucions supramunicipals és la de donar-los suport, ja que els serveis exercits des de la proximitat són els més eficients i democràtics”, va afegir el president de la Diputació lleidatana.

Reñé també va anunciar la creació d'un servei tècnic que disposi de la informació i la gestió de tots els recursos i fons que ofereix la Unió Europea per tal que els ens locals lleidatans puguin preparar projectes de qualitat que responguin als requeriments de les diferents convocatòries comunitàries.

Inversió en educació

En matèria d'educació, el president va avançar que la Diputació preveu destinar més de 4,8 milions d'euros al nou curs escolar, entre ajuts al menjador i transport escolar no obligatori, a les llars d'infants de titularitat municipal i a les escoles especials Llar de Sant Josep de Lleida. “Es tracta de garantir que tots els nens, visquin on visquin, tinguin cobert el seu dret d'accedir a l'ensenyament dins del seu entorn sense un cost afegit de desplaçaments o menjador”, va puntualitzar Reñé.

En el transcurs de la reunió, Joan Reñé va anunciar la creació d'un nou pla plurianual que dotarà els ajuntaments amb els recursos econòmics necessaris per tal de garantir el manteniment dels camins locals. Aquest nou pla s'afegirà al pla específic i al pla d'aigües, que tindran continuïtat.

En termes d'acció social, Reñé va informar de la propera reunió que té previst celebrar amb les entitats del tercer sector per implementar totes aquelles accions que puguin ser possibles des de la institució que presideix. A hores d'ara, fruit de la col·laboració amb els ens locals, la Diputació presta ajuts de teleassistència des dels consells comarcals.

LES XIFRES

4,8
per cent d'inversió en educació.
Al menjador i al transport escolar no obligatori.
30
alcaldes i presidents
de consells comarcals de Lleida assistents a la reunió.

La llista de Junts pel Sí s'encalla a Lleida

Primer es va saber el nom de Raül Romeva com a cap de llista per Barcelona. Després van venir Lluís Llach i Germà Bel. I Lleida? La llista unitària impulsada per CDC, ERC, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural s'ha encallat a les comarques de Ponent. Els noms de Josep Maria Forné i Xavier Eritja eren a totes les travesses per encapçalar la candidatura de Junts pel Sí. Però el fet que a les altres demarcacions s'hagués optat per noms més mediàtics va suposar un canvi de plans a última hora. Sebastià Serrano és un dels noms que sona amb més força a poques hores que la llista sigui oficial, però no es descarta cap sorpresa. El fet que cap dona vagi de número u pot forçar el nom d'una candidata. I també es tindrà en compte que hi hagi equilibri entre la plana i el Pirineu. Les dues entitats i els dos partits polítics que promouen aquesta llista coincideixen a destacar que s'acaba el temps i cal arribar a un consens.

Més clares sembla que tenen les coses a la llista de Catalunya Sí que es Pot, que ja gairebé és definitiva amb Sara Vilà d'ICV de número 1 seguida de Txell Genao de Podem, Adrián Calero, d'EUA i l'independent Jaume Moya.

Polèmic sou al Consell del Segrià

L'equip de govern del Consell Comarcal del Segrià, format per CDC, UDC i el PSC, va aprovar en el ple extraordinari del cartipàs celebrat ahir augmentar en 5.000 euros el sou de la presidenta, Maria José Invernón. La convergent passarà a cobrar 61.000 euros anuals, un 8,8% més dels 56.073 euros que percebia l'anterior president comarcal, Pau Cabré. Així mateix, una de les vicepresidències tindrà una retribució gairebé igual que fins ara però amb una dedicació de tan sols el 75%, igual que la vicepresidència segona, que serà del 50%, segons ha denunciat l'oposició. La mesura ha tingut el rebuig d'ERC, la CUP, el PP, el Comú de Lleida i Ciutadans, mentre que ICV s'ha abstingut. L'oposició denuncia que l'acord de CDC i el PSC amb UDC “generarà una tercera vicepresidència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia