Política

El PSC i CiU justifiquen el pacte a Terrassa per garantir la governabilitat

L'abstenció dels nacionalistes en la investidura i el suport socialista a l'adhesió a l'AMI, clau per a l'acord

CiU portarà l'àrea econòmica i tres regidories més

El PSC i CiU van posar fi ahir a tots els dubtes de si l'acord per governar conjuntament a Terrassa es formalitzaria abans o després dels comicis del 27-S presentant el pacte, després que les assemblees donessin el vistiplau al govern de sociovergència.

Des que en el ple d'investidura els tres regidors nacionalistes van optar per l'abstenció, rebutjant la possibilitat de desbancar el PSC del govern després de 36 anys sumant-se a la proposta de Terrassa en Comú, ERC i la CUP, ja era clar que a la llarga acabarien pactant. I més quan aleshores l'alcalde, Jordi Ballart, també va dir que donaria llibertat de vot al grup socialista quan es presentés una moció per integrar-se a l'AMI, una de les condicions que ahir mateix va admetre que li va posar CiU. En el darrer ple set dels nou regidors socialistes hi van votar a favor i era qüestió de dies que l'acord es formalitzés.

El més complicat per a les formacions ha estat convèncer la militància de la necessitat d'aquest pacte fet per garantir “l'estabilitat”, en paraules de Ballart, i la “governabilitat” de la ciutat, van coincidir a afirmar ahir Miquel Sàmper i Alfredo Vega, portaveus de CiU i el PSC, respectivament, conscients que no era explicable “ni des de la proximitat ideològica ni des de la tradició” al municipi, hi va afegir Vega.

El PSC i CiU sumaran dotze regidors i queden a dos de la majoria. Ballart va tornar a recordar que la prioritat del PSC era formar un govern d'esquerres, però es van trobar “amb una muralla dels altres partits”.

I cap sorpresa en la nova distribució del cartipàs. Sàmper ocuparà la segona tinença d'alcaldia en comptes de Vega i portarà l'àrea de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, que es va adjudicar el mateix Ballart en la primera composició del consistori, una altra pista que feia pensar que el pacte fructificaria. Dani Nart assumirà la regidoria d'Esports i Meritxell Lluís les de Ciutadania i Qualitat Democràtica, en comptes de Lluïsa Melgares, i la de nova creació de Capacitats Diverses i Accessibilitats. També serà la presidenta del Consell Municipal del Districte 1 en comptes de Vega.

L'acord sociovergent es basa en tres pilars principals: els drets civils, la cohesió social, el dret a l'habitatge i la qualitat de vida; la creació de nous llocs de treball, i l'ètica, la transparència, la proximitat i la participació ciutadana. Els acords es prendran per consens i es donarà llibertat de vot en qüestions que superin l'àmbit municipal. Recull que s'elaborarà abans d'acabar l'any un pla d'actuació municipal, un pacte per a la neteja i la creació dels supervisors de qualitat que havia demanat CiU, però també l'impuls al Parc Audiovisual que tant han criticat.

Tot i l'actitud de col·laboració cap a l'oposició, ahir mateix alguns partits, com ara la CUP, es van pronunciar oficialment i van censurar el que consideren un pacte de conveniència i “poca decència” de dos projectes “caducs”.

El PSC no ha pactat amb la dreta, ha pactat amb un partit social i les polítiques seran progressistes
Miquel Sàmper
Portaveu de CiU
Governant en solitari hi havia riscos d'inestabilitat que podrien perjudicar els ciutadans
Jordi Ballart
Alcalde de Terrassa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona