Política

Artur Mas convoca els catalans a les urnes el 27-S

Ha signat el decret de convocatòria al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat

El decret entra en vigor demà, amb la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat

Ja és oficial. A les 9 del vespre, i des del Palau de la Generalitat, Artur Mas ha convocat finalment les eleccions que poden obrir el camí cap a la independència si així ho aprova una majoria de catalans. Després que Jordi Baiget, secretari del Govern, hagi fet la lectura, Mas ha signat el decret al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat en presència de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta Munté; i els consellers de Presidència, Francesc Homs; i Governació, Meritxell Borràs.

En la seva intervenció posterior, Artur Mas ha volgut subratllar que ha signat un decret ajustat a la legalitat però amb la voluntat que políticament es pugui llegir com un plebiscit. “Acabo de signar una convocatòria seguint el marc legal vigent, com moltes d'altres pel que fa a la forma, però tots sabem que no ho seran. Catalunya no viu una situació normal, i les situacions excepcionals requereixen decisions excepcionals”.

I és que, segons ha assegurat el president del govern, el que justifica aquesta convocatòria és “donar sortida a l'anhel democràtic” dels ciutadans de Catalunya. “La negativa total del govern espanyol a dialogar, fins i tot a parlar-ne, de la possibilitat de fer una consulta, ha fet que calgui avançar les eleccions”, ha dit.

En aquest context, ha volgut recordar que totes les propostes electorals, “que respectin els drets humans, són legitimes en democràcia”, i que en les properes setmanes “tot el món ens tornarà a observar”. I ha conclòs: “Penso que podem fer del proper 27 de setembre una data assenyalada de la nostra història. Som una nació mil·lenària, que té dret a decidir el seu futur”.

El calendari

El Govern ha esperat fins a passades les 19 hores de la tarda per anunciar com i quan es fa l'acte de signatura, que finalment ha hagut de ser seguit per TV3 en directe. El decret entra en vigor demà, amb la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat. Les candidatures es faran públiques de forma oficial el 31 d'agost. La campanya electoral començarà l'11 de setembre, Diada Nacional, i es tancarà divendres 25 de setembre.

Hores abans de la convocatòria, el govern espanyol ha tornat a amenaçar. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha donat per fet que el president de la Generalitat convocarà les eleccions per la via ordinària, però ha amenaçat d'impugnar qualsevol decisió que prengui a partir d'ara el Govern si aquestes “no respecten la llei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona