Política

Política

L'alcalde de Vilassar de Mar publica un llibre crític amb el TC

El “poder polític togat”

L'alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, publica un llibre on es mostra molt crític amb l'actitud del Tribunal Constitucional envers Catalunya

El pròleg està escrit pel jutge Santi Vidal i sortirà a la venda el 7 de setembre

Abanda de ser el nou alcalde de Vilassar de Mar per ERC, Damià del Clot també és advocat i escriptor. De fet, al llarg dels anys ha combinat –amb diferents graus i intensitats– aquestes tres disciplines, i pel que fa a la darrera ja acumula set llibres publicats a les seves espatlles. I ara sortirà el que farà vuit. Amb el títol El Tribunal Constitucional contra Catalunya, del Clot fa una crítica sense complexos envers aquest organisme judicial de l'Estat enfocant-la des de diferents òptiques.

“Bàsicament, en aquest llibre parlo de la intervenció del Tribunal Constitucional (TC) en tots aquells afers que tenen a veure amb una millora de l'autogovern de Catalunya o del procés d'independència”, comenta l'alcalde de Vilassar de Mar, que destaca que aquest organisme judicial “compleix el vell somni de tenir una tercera cambra legislativa en la qual tant el PP com el PSOE tenen l'última paraula per dissenyar el seu model de l'Estat”. Del Clot bateja en el llibre el TC com a “poder polític togat” i critica obertament el fet que “els jutges juguen a fer política”. L'escriptor, a més, també hi reflecteix el fet que aquests magistrats siguin escollits a dit pels partits polítics “i no per la ciutadania”.

El llibre de Del Clot també fa especial incidència en la ideologia d'aquest poder polític. “Un sector de l'elit franquista no va fer la Transició, i precisament són aquestes arrels les que pesen més dins d'aquest poder polític togat”, assegura l'escriptor, que també va posar l'accent en escriure que “es deixa a l'Estat en mans de persones amb una forta reticència a qualsevol canvi que suposi deixar enrere el model franquista de l'Estat”.

A banda d'aquestes qüestions, a El Tribunal Constitucional contra Catalunya també s'hi fan paleses tesis com les conseqüències jurídiques d'una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) “a partir de la qual el TC ja no ha de ser reconegut”. O com Catalunya “ha de saber crear el seu nou ordre jurídic constitucional amb la seva autoritat judicial competent”, puntualitza l'alcalde de Vilassar de Mar. Finalment, el llibre de Damià del Clot també estudia altres processos de ruptura, com el d'Algèria, quan es va independitzar de França. L'escriptor comenta que la necessitat d'escriure aquest llibre va venir pel fet de voler “donar a conèixer el perquè el TC no és neutral quan ha de dirimir conflictes que tenen a veure amb la independència”, i assegura que “és un llibre extens però no de caire jurídic, sinó que vol ser més aviat d'àmbit polític i sociològic”.

Del Clot va començar a escriure aquest llibre l'any passat, i està previst que surti a la venda el dia 7 de setembre vinent, amb una tirada inicial de 600 exemplars. La publicació, editada per Llibres del Delicte, té un pròleg escrit pel jutge Santi Vidal. Tal com avança el mateix Del Clot, està previst fer-ne la presentació el 12 de setembre que ve, juntament amb el periodista Xavier Grasset.

Algunes de les publicacions de l'alcalde de Vilassar de Mar han estat premiades, com el cas d'Absolut Taronja, que va obtenir el Fité i Rossell l'any 2010, o el Premi Ametlla de Mar, per l'obra Notes d'un viatge a l'infern, el 2009. “Sempre intento combinar novel·la i assaig, i ara tocava aquest darrer gènere”, rebla l'escriptor.

L'alcalde escriptor
Tot i ser l'alcalde de Vilassar de Mar, el cert és que l'escriptura sempre ha estat una de les passions de Damià del Clot. Amb la publicació d'aquest nou llibre, ja seran vuit els treballs que aquest advocat ha publicat al llarg dels anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia