Política

Cameron només acceptarà refugiats dels camps per evitar l'efecte crida

El dirigent britànic rebutja les quotes i Rajoy assegura que l'Estat no negarà l'asil a ningú

La Moncloa avisa els ajuntaments que s'ha d'ordenar l'acollida

David Cameron ha suavitzat el seu discurs inicial sobre la crisi dels refugiats i ahir, durant la seva visita a Madrid, insistia que acceptarà acollir-ne “milers”. Això sí, matisava que només admetran els que a hores d'ara estiguin en camps de refugiats. El pretext és que d'aquesta manera s'evita l'efecte crida i s'intenta frenar les màfies que s'estan aprofitant de la necessitat de fugir que hi ha. Per tot plegat, el primer ministre britànic assegurava que les quotes que reclamen les institucions de la UE “no són una solució, perquè amb això s'anima a fer una travessia molt perillosa”.

Cameron va coincidir amb Mariano Rajoy –amb el qual va comparèixer en una roda de premsa a La Moncloa– a l'hora de distingir entre els immigrants per raons econòmiques i l'allau de refugiats que fugen dels conflictes bèl·lics. Tot i així, però, el president espanyol va aprofitar el fenomen per reclamar a la UE que impulsi una vegada per totes un pla “global” per trobar solucions consensuades a aquest tipus de situacions i va recordar que a l'Estat espanyol més del 10% de la població és estrangera.

Quota espanyola

A canvi, Rajoy va ser taxatiu assegurant que “Espanya no negarà el dret d'asil a ningú”. En aquest sentit, el dirigent popular també ha anat modulant el seu discurs i l'únic que fa és posar condicions a la possibilitat que hagi d'acceptar la quota que s'aprovi a la UE. “Tindrem una posició positiva, constructiva i de col·laboració”, hi afegia.

En tot cas, Rajoy i Cameron també van estar d'acord que establir quotes només serveix per resoldre un problema puntual, però si es vol una solució s'ha d'anar a la qüestió de fons. “Respondrem a la crisi humanitària”, emfasitzava Cameron, i reiterava la tesi que tot plegat és només un pedaç.

Al marge de les negociacions dels estats membres per repartir-se els refugiats, les imatges de milers de persones intentant entrar a Europa han despertat una onada de solidaritat ciutadana, sobretot després de la fotografia del nen de tres anys ofegat en una platja de Turquia. Això ha fet també que algunes capitals –com ara Barcelona i Madrid– hagin volgut fer el primer pas en vista de la lentitud en la resposta que estan donant les principals autoritats. Aquest moviment, però, no sembla que acabi de convèncer La Moncloa i ahir tant Rajoy com la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría exigien a aquests ajuntaments que es coordinin amb l'Estat en aquesta tasca i assenyalaven que el que toca ara és “ordenar” el procés.

Gabinet de coordinació

En aquest sentit, La Moncloa ha creat un gabinet interministerial que inclourà també la federació de municipis. Així mateix, té previst reunir els territoris per establir els mecanismes d'acollida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Caen (Normandia)
Toni Segarra
Cap de l’oposició d’Unitat per Argentona

“Hi ha temes encallats des de fa anys on vull fer de mediador”

Argentona
CRÒNICA

Comiats en la cruïlla republicana

ISRAEL

Violències en una nova marxa d’extremistes jueus en el Dia de Jerusalem

BARCELONA
política

ERC avisa Illa que és imprescindible un finançament singular si vol el seu suport

barcelona
política

Borràs denuncia una agressió en un míting a les Terres de l’Ebre

barcelona
política

L’Audiència descarta interès ideològic del jutge en el cas Volhov

barcelona
EUROPA

Primers actes en la vigília del 80è aniversari del Desembarcament de Normandia

BARCELONA
llengua

El TSJC imposa una assignatura més en castellà a una escola del Barcelonès

barcelona