Política

Noruega veu factible resoldre el procés democràticament

El cap de gabinet noruec pensa que Espanya té eines per tractar la situació

Admet que Oslo observa el cas català

El ministre d'Afers Europeus de Noruega, Vidar Helgesen, va apostar per resoldre el procés català a través de la democràcia en mostrar-se “convençut” que la política espanyola té “processos democràtics i procediments que permetran tractar” la situació de Catalunya. En una entrevista a l'ACN, Helgesen va admetre que Noruega està “observant” el que està passant a Catalunya perquè el 27-S “és notícia arreu d'Europa i també a Noruega”, però va avisar que, “com en el cas d'Escòcia”, no vol fer comentaris “sobre les qüestions que hi ha en joc”.

“La gràcia de la democràcia nacional és que li correspon als del país en qüestió parlar i resoldre els temes, i no els toca als de fora tenir una opinió sobre el camí que tenen al davant”, va dir Helgesen que, a més de ministre d'Afers Europeus, és el cap de gabinet de la primera ministra de Noruega, Erna Solberg.

Pel que fa sobre si Noruega, estat que no forma part de la Unió Europea, estaria disposada a assessorar una de les dues parts si ho demanés, Helgesen va avisar que “una de les regles d'or de la política és no respondre mai preguntes hipotètiques”. “La línia base de qualsevol mediació és que les dues parts o més involucrades en un problema l'acceptin, i mentre aquest no sigui el cas, no hi ha cap raó perquè un tercer tingui aspiracions d'aquest tipus”, hi va afegir. Sobre una hipotètica declaració d'independència de Catalunya, tampoc no es va voler significar. “Seguiríem les normes internacionals i el que passés”, va dir.

Noruega va rebutjar formar part de la UE en dos referèndums, el 1972 i el 1994, però tot i així, aplica la immensa majoria de la legislació europea i el país forma part de l'espai Schengen. És una situació semblant a la que es podria trobar una futura Catalunya independent? Helgesen prefereix no pronunciar-s'hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”