Política

La CUP demana que es revoqui el guardó de Lloret a Franco

La formació veu “obsoleta” la distinció donada el 1967 al dictador

El militar va rebre la Fulla de Llorer d'Or

La CUP de Lloret de Mar, que no té representació en el ple, ha demanat que l'Ajuntament revoqui el guardó concedit el 1967 al dictador Francisco Franco i a tres ministres franquistes. La CUP considera “obsoleta” la distinció que va rebre Franco, la Fulla de Llorer d'Or, segons destaca el responsable de comunicació de la formació independentista, Jesús Elias.

La CUP reconeix que la primera notícia que el militar espanyol tenia el guardó de la Fulla de Llorer els la va donar un veí fa uns mesos. Una investigació posterior ha permès constatar que Franco i tres ministres havien rebut la distinció. Segons el web dels Quaderns d'Història de Lloret, la Fulla de Llorer és l'equivalent a la medalla de la vila; fins al 1991 se'n van concedir tres d'or i sis de plata, i un títol de fill adoptiu (a l'odontòleg alemany Ernst Adler).

Franco i els ministres Nieto Antúnez i Fernández de la Mora van rebre la Fulla de Llorer d'Or i el governador de les Balears, Rodríguez de Miguel, la Fulla de Llorer de Plata.

Municipi “antifeixista”

Elias considera que la CUP no té ganes de qüestionar “per què se li va donar el premi en el seu moment”, però considera evident que “els mèrits pels quals se li va concedir [a Franco] no tenen res a veure amb l'actualitat”. La CUP també vol proposar que el ple de Lloret declari el municipi “antifeixista, antiracista i antipatriarcal”.

Elias va ser el cap de llista de la CUP en les últimes eleccions municipals. Andreu Espinosa, l'actual portaveu de la formació, va ser el número 2 de la candidatura.

LA DATA

01.02.67
es va concedir
la Fulla de Llorer d'Or de Lloret al general Francisco Franco Bahamonde.

Contactes per al pròxim ple

Els representants de la CUP han volgut manifestar públicament la voluntat de revocar la distinció al general Franco i ara intentaran que es debati en el ple del dilluns 21. Com que no té cap regidor, la CUP ha començat els contactes amb més d'un grup del ple perquè presentin una moció per demanar que a Franco i els tres ministres franquistes se'ls revoqui la distinció. En les eleccions municipals del 24 de maig, la CUP va aconseguir 375 vots (el 3,62% dels sufragis). Després de l'última assemblea, ja prepara actes per als comicis al Parlament del dia 27.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia