Política

Sintonia total entre el papa Francesc i Obama

Els primers discursos dels dos líders destaquen l'entesa sobre el canvi climàtic, la reforma migratòria i Cuba

El pontífex exigeix als bisbes que desapareguin els casos d'abusos sexuals

Tot i que els Estats Units tenen més de 70 milions d'habitants que es defineixen com a catòlics, la visita del papa Francesc és més política que confessional, com a mínim en la primera aturada a Washington. Ahir, en el primer acte oficial de la visita de sis dies als EUA, el pontífex es va reunir amb el president nord-americà, Barack Obama, en la demostració més fefaent que l'inquilí de la Casa Blanca i el cap de l'Església catòlica comparteixen punts de vista en els temes més calents de l'agenda política de la primera potència mundial.

La connexió d'Obama amb Francesc és més que coneguda, i Obama va voler deixar-ho clar no només amb fets (els honors que li està oferint són extraordinaris) sinó també amb paraules. “L'entusiasme per la visita no només s'ha d'atribuir al rol de papa sinó a unes qualitats úniques com a persona”, va dir Obama en el discurs de benvinguda, davant més de 15.000 persones que van omplir els jardins de la Casa Blanca.

D'aquesta manera, el mandatari nord-americà va reconèixer la sintonia entre tots dos en els temes més importants que es debaten ara mateix a Washington: lluita contra les desigualtats socials i econòmiques, urgència per solucionar el canvi climàtic, importància de resolució del fenomen migratori i recomposició de les relacions entre els EUA i Cuba, assumpte en el qual tots dos es van congratular per l'èxit de la diplomàcia i la “reconciliació.”

No obstant això, els dos líders no van poder evitar passar de puntetes pels temes que encara els divideixen: diversitat sexual i avortament.

Després de la reunió amb Obama al Despatx Oval, Francesc va viure el primer bany de masses pels carrers de Washington. La papamania es va apoderar de la capital dels EUA, amb desenes de milers de persones, la majoria d'origen llatinoamericà, aclamant-lo com si fos una estrella de rock.

Al migdia es va trobar amb els bisbes, a qui va demanar que “no es repeteixin mai més els crims i episodis foscos” dels últims anys de l'Església catòlica, citant implícitament els casos d'abusos sexuals a menors. A Filadèlfia, última aturada de la gira, hi ha l'únic cas de capellà condemnat per aquests fets. A la tarda, el sant pare va canonitzar el mallorquí Juníper Serra, frare franciscà considerat l'evangelitzador i fundador de Califòrnia.

L'agenda política del papa continuarà avui amb el discurs davant la sessió conjunta del Congrés nord-americà, en el qual s'espera que parli de la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic i demani urgentment una reforma migratòria, en sintonia amb les tesis d'Obama. L'òrgan legislatiu, controlat pels conservadors republicans, ha estat el més contrari a la visita de Francesc pels seus discursos progressistes.

LES FRASES

El canvi climàtic és un problema que no es pot deixar per a la pròxima generació
Papa Francesc
cap de l'església catòlica
(La misericòrdia) vol dir que cal rebre amb el cor obert refugiats i immigrants
Barack Obama
president dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia