Política

La Moncloa diu que el 28-S tot continuarà igual

Sáenz de Santamaría retreu a Mas la divisió que genera el procés

Dóna per fet que “no es produirà” una DUI

Ni cap endavant ni cap enrere. Ni hi haurà una declaració unilateral d'independència (DUI) –“perquè no és possible i no es produirà”– ni tampoc gestos de distensió per part del govern espanyol cap a un eventual executiu amb majoria sobiranista. El 28-S tot continuarà igual. Amb un matís, però, i és que La Moncloa dóna per fet que l'únic que se'n traurà, del combat electoral, és una gran fractura social, i d'aquí ve que insisteixi que el que hauria d'haver fet el president Artur Mas és gestionar i no embolicar-se en un procés que opinen que no porta enlloc. “Quan algú divideix el poble que governa i els ciutadans que governa, s'ho ha de fer mirar”, insistia ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

El missatge de l'executiu espanyol a les forces que demà s'enfrontaran a les urnes i que tenen més possibilitats de formar govern és que, sigui quina sigui la majoria que obtinguin, el gabinet de Mariano Rajoy no es mourà ni un mil·límetre de la seva posició dels darrers anys. “No es pot demanar a un president que transgredeixi la Constitució”, subratllava. No hi va haver, doncs, gens d'autocrítica pel fet que s'insisteix que la posició de Rajoy ha estat l'única possible. “Fora de la Constitució no ens podem entendre.” L'únic que s'admet és la possibilitat de discutir “entre tots” un nou model de finançament. Res d'un pacte fiscal a la carta.

A les portes del 27-S, Sáenz de Santamaría va tenir paraules dures per al president català, al qual va retreure que vulgui impulsar estructures d'estat “quan no ha estat capaç de gestionar les estructures de la seva comunitat autònoma”, alhora que li criticava que no hagi “escoltat” els catalans que no l'han volgut seguir en el seu procés sobiranista.

“Si no et reconeixen, no existeixes”

La Moncloa va continuar donant voltes a la relliscada de Mariano Rajoy davant els micròfons d'Onda Cero sobre la pèrdua o no de la nacionalitat espanyola. La tesi de Sáenz de Santamaría –en contra del criteri del ministre d'Afers Estrangers– és que, efectivament, es mantindria la nacionalitat espanyola, amb el benentès que l'estat català en cap moment es constituirà. Així, davant un hipotètic escenari de declaració unilateral d'independència, l'executiu espanyol reblava: “Si no et reconeixen, no existeixes.” I s'emparava en el fet que durant la campanya del 27-S una part de la comunitat internacional ja s'ha pronunciat en contra de la possibilitat d'admetre un nou estat dins la UE. És per això que els seus ciutadans en cap cas podrien tenir els drets d'un estat inexistent, sinó que mantindrien els actuals, hi afegia. Però més que parlar de futuribles que assegura que en cap cas es donaran, Sáenz de Santamaría va voler analitzar el present i va alertar els electors de les falsedats que considera que inclou el missatge sobiranista. “Hi ha coses que no es poden prometre”, reblava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia