Política

El PP exhibeix patriotisme i la “neteja” de Badalona

L'expresident francès Sarkozy alerta que una “Espanya dividida” afebliria Europa

García Albiol es va preguntar què feien Ciutadans i el PSC quan ell “netejava” la seva ciutat de “delinqüència”

El PP va convertir el seu míting final de campanya en una exhibició de patriotisme espanyol i una reivindicació del llegat més controvertit de l'exalcalde de Badalona i ara candidat a la Generalitat, Xavier García Albiol. El predomini de banderes espanyoles al Palau de Congressos de Barcelona –ple, amb unes 2.000 persones– era evident. I la mateixa presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va començar amb un “Viva España y viva Francia y viva la Unión Europea”. De manera singular, l'exaltació espanyola va continuar amb l'expresident francès Nicolas Sarkozy, ahir estrella convidada a l'últim acte de campanya dels populars. “Com que admiro Espanya, tinc el deure de dir que Europa, amb una Espanya dividida, en sortirà afeblida. Les eleccions d'Espanya són un problema de tot Europa, que necessita la vostra unitat”, va afirmar. Sarkozy va continuar amb floretes a Rajoy (“Gagoi” i “Maguiano”, amb la seva pronúncia en francès): “Rajoy és un home d'estat, valent, un patriota; és respectat per tothom a Europa.” I va acabar amb uns visques peculiars: “Viva Catalogne et visca España.”

Com podia continuar Albiol per no abaixar la vibració patriòtica? Esmentant, és clar, “Alberto” (Fernández Díaz), el líder dels populars a l'Ajuntament de Barcelona, i el seu gest en la batussa de banderes al balcó per les festes de la Mercè. “Alberto, ahir, ens va representar a molts; a molts dels que estem farts que ens posin l'estelada fins a la sopa.” Això va generar crits d'“Espanya” i d'“Alberto” i en un altre moment també es va sentir el característic “Yo soy español, español, español...”. “Se'ns ha acabat la paciència, no permetrem que bandegin els símbols que ens representen”, va reblar. Això ho va aprofitar per acusar Ciutadans i el PSC de poc patriotes, en la particular batalla pel vot metropolità. La cosa va portar Albiol a gallejar de la seva gestió al capdavant de l'alcaldia de Badalona tornant a fer onejar el seu polèmic lema electoral, de reminiscències xenòfobes. “Mentre jo estava netejant Badalona d'incivisme, inseguretat i delinqüència, què feien Iceta i Arrimadas? Em sento molt orgullós d'haver netejat la meva ciutat, com va fer Sarkozy a França”, va etzibar.

Demana el vot

Tant Albiol com després Rajoy –que ahir va tenir una oratòria força descafeïnada– van redoblar els esforços per captar indecisos i van instar els ciutadans a “votar a favor de la convivència”. El president espanyol, que, a diferència de Camacho i Albiol, no es va atrevir a dir unes paraules en francès a Sarkozy, va criticar la barrija-barreja de la llista de Junts pel Sí. I va demanar així el vot, per “recuperar la sensatesa” i bandejar les “idees delirants”: “Ells et volen a casa i en silenci, com si això no anés amb tu; ells volen que callis, perquè si tu calles ells guanyaran.” Del curiós vídeo que ahir va difondre el PP per dir que “estima Catalunya”, ningú en va fer esment.

Els punts febles

L'immobilisme a l'hora de fer propostes.

Les patinades de Rajoy i altres dirigents en algunes declaracions.

La poca credibilitat dels mínims gestos d'allargar la mà.

Els punts forts

Contundència i claredat, ideals en unes plebiscitàries.

Disputa del lideratge en l'unionisme a C's.

L'habilitat en la distància curta, en actes de carrer a l'àrea metropolitana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona