Política

Creix la tensió a Turquia per l'atemptat a Ankara

Molts ciutadans responsabilitzen al Govern d'Erdogan de la massacre per incentivar l'espiral de violència que sacseja el país des de juliol

A només tres setmanes de les eleccions generals anticipades, creix a Turquia la tensió entre el Govern islamista i l'esquerra prokurda després del sagnant atemptat d'Ankara aquest dissabte.

La ciutadania està fortament impactada pel pitjor atac terrorista en la història del país, que va deixar probablement més de cent morts –95 segons les xifres oficials, 128 segons l'oposició– i més de 500 ferits al centre de la capital.

Molts acusen el Govern dels fets, sobretot per no assumir part de la responsabilitat davant la més recent espiral de violència que sacseja el país des de juliol.

Desenes de milers de persones van sortir als carrers després de l'atemptat per expressar el seu malestar, no només a Istanbul sinó també en altres ciutats, com Esmirna.

Però el ministre de l'Interior turc, Selami Altinok, lluny de dimitir després de l'atac d'ahir, ni tan sols va reconèixer un problema de seguretat al país.

Des de l'oposició recorden que l'atemptat sembla ser el tercer en una sèrie que va començar amb bombes en un míting del partit de l'esquerra prokurda, el HDP, a Diyarbakir, on van morir quatre persones dos dies abans de les eleccions del 7 de juny passat.

El segon incident va ser la massacre de Suruc, al sud de Turquia, comesa per un suïcida contra una assemblea de joves activistes prokurds, i que va deixar 34 morts.

En tots dos casos, els responsables semblen ser gihadistes turcs entrenats per l'Estat Islàmic (EI), i el mètode emprat a Ankara, càrregues de TNT reforçades amb boles d'acer, que coincideix amb el de Suruc, fa pensar que és el tercer cas de una guerra de gihadistes turcs contra l'esquerra prokurda.

A ulls de l'oposició, el Govern dirigeix molts més esforços a assetjar, detenir i empresonar activistes de l'esquerra que a perseguir les xarxes gihadistes.

El diari opositor Cumhuriyet assegura avui que el president, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, ha convertit el país en “un bany de sang”, només per poder construir un sistema presidencial.

Els opositors denuncien que Erdogan impulsa les eleccions al novembre perquè l'AKP pugui reconquerir la majoria absoluta perduda al juny, sobretot per l'èxit electoral del HDP.

Alguns fins i tot acuse Erdogan i l'AKP de fomentar la crispació, amb l'objectiu de fer-se amb el vot més nacionalista.

Així, els islamistes esperen aconseguir la majoria que els permeti canviar la Constitució i donar-li a Erdogan una presidència amb atribucions executives i no només protocol·làries com fins ara.

Des de les eleccions de juny, l'escenari polític i militar a Turquia ha canviat, amb la ruptura de l'alto el foc unilateral de la guerrilla kurda PKK que ha causat una escalada de la violència sense precedents en els últims anys.

Centenars de persones han mort des del juliol en enfrontaments entre rebels i les forces de l'ordre.

Però l'atac d'ahir va tenir una nova dimensió. “Una bomba contra el nostre cor”, ha titulatr avui el diari Hürriyet, també crític amb el Governant del partit islamista AKP.

Molts es pregunten ara com es podran celebrar eleccions en l'actual ambient de tensió, enmig d'amenaces terroristes i tocs de queda a nombroses ciutats kurdes al sud-est del país.

El HDP diu que els atacs en contra tenen com a objectiu intimidar als seus simpatitzants perquè no acudeixin a les urnes. No obstant, el colíder del HDP, Selahattin Demirtas, ha instat avui els seus seguidors a no buscar venjança. “Aquells que van fer això amb la mentalitat” que l'Estat és nostre “pagaran. No anem a buscar venjança. El primer pas (perquè paguin) serà l'1 de novembre”, en referència a les eleccions generals del mes que ve . En relació amb l'AKP, Demirtas ha dit: “sou uns assassins, en les vostres mans hi ha sang”.

Els islamistes, per la seva banda, han assegurat el contrari, que el HDP es beneficia electoralment pels atacs que pateix en la seva contra, pel que fomenta més aquestes tensions.

El primer ministre, Ahmet Davutoglu, ha acusat Demirtas i al HDP de “provocació” i d'incitar el poble contra l'Estat. Demirtas “s'oblida dels soldats i civils que han estat assassinats en els últims tres mesos”, ha dit Davutoglu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona