Política

La CUP elabora un atles de la corrupció als Països Catalans

Dividit en quatre volums, el projecte pretén mostrar la feina feta en la comissió d'investigació sobre el frau fiscal

La CUP va engegar ahir una campanya de micromecenatge amb l'objectiu de publicar el 9 de desembre “l'atles sobre la corrupció als Països Catalans”. Sota el títol Llums i taquígrafs: atles de la corrupció als Països Catalans, el projecte pretén “radiografiar” la corrupció que ha tingut lloc a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears des de la Transició fins a l'actualitat. Amb el suport de la plataforma Xnet i el Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya, la CUP presenta l'obra com un projecte “en xarxa i en codi obert” que mostra el resultat de la feina desenvolupada durant la comissió d'investigació del Parlament sobre el frau, l'evasió fiscal i la corrupció que va presidir el diputat cupaire David Fernàndez.

El projecte constarà de quatre llibres i un mapa que abraçaran quatre àmbits principals: el finançament il·legal dels partits, la bombolla immobiliària, el frau fiscal i “l'economia global del delicte i el capitalisme furtiu”. Analitzar les diverses fesomies de la corrupció; cartografiar la relació dels casos de corrupció registrats durant els governs autonòmics catalans, valencians i balears, i exposar alternatives seran els principals continguts que es podran trobar en els quatre llibres publicats. A més, un dels volums inclourà reflexions d'una trentena d'experts en la matèria, on destaquen l'historiador Josep Fontana; el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, entre d'altres.

Aquesta iniciativa “sociopolítica i en xarxa”, que ja té la seva extensió amb el web Llumsitaquígrafs.cat, pretén assolir els objectius de “reconeixement, reparació i garanties de no repetició” que, segons l'esquerra independentista, la comissió del Parlament va ser incapaç d'aconseguir.

40 dies per recaptar 30.000 euros

Mitjançant la plataforma de micromecenatge Verkami, la CUP va encetar ahir el primer dels quaranta dies disponibles per recaptar els 30.000 euros necessaris per editar i publicar els quatre llibres que conformaran “l'atles” de la corrupció política als Països Catalans. Durant el dia d'ahir ja es van recaptar més de dos mil euros i hi ha temps fins al 30 de novembre per col·laborar-hi. L'obra es presentarà públicament el 9 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional contra la Corrupció. La data també coincidirà amb el 84è aniversari de la promulgació de la Constitució de la Segona República Espanyola de l'any 1931.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia