Política

Rajoy engega la maquinària del recurs al Constitucional

El president espanyol anuncia amb solemnitat la mera firma de petició d'un dictamen al Consell d'Estat i acudirà demà al TC

La suspensió de la declaració apuntarà “expressament” a Forcadell

Amb el Madrid oficial de tancament per la festa de l'Almudena, el president espanyol, Mariano Rajoy, va complir la promesa de combatre “des del primer minut” la resolució del Parlament des de Béjar (Salamanca). A 215 quilòmetres de La Moncloa, Rajoy va donar solemnitat a l'anunci de firmar la mera petició d'un dictamen al Consell d'Estat que, un cop rebut avui, serà la base del recurs al Tribunal Constitucional que demà presentarà el Consell de Ministres en una reunió extraordinària per obtenir “la immediata suspensió” del text. “És el primer pas. M'agradaria que fos l'últim”, va confiar.

En la seva diatriba, Rajoy va calcar el llenguatge amb què tradicionalment des de La Moncloa s'havia reaccionat als atemptats d'ETA i va advertir que combatrà l'anhel català “només amb l'estat de dret, però amb tot l'estat de dret; només amb la llei, però amb tota la llei”. En la nova aplicació, però, la paradoxa és que Rajoy va apel·lar a fer valer “tota la força de la democràcia” contra una resolució que acabava de ser aprovada precisament mitja hora abans per un Parlament acabat d'elegir a les urnes.

En el seu combat amb l'escut del TC, Rajoy va presentar la seva manera de procedir com un dictat del desig dels espanyols. “Tinc la convicció que la majoria de la societat espanyola desitja que es defensi la unitat de la nació des de la unitat de les forces polítiques”, va dir. I va cridar a files el PSOE de Pedro Sánchez i els Ciutadans d'Albert Rivera davant la temptació de no seguir fil per randa el seu guió. “Aquí anem tots junts perquè Espanya és cosa de tots, pensem com pensem”, va advertir a tothom.

En l'exposició des de Béjar, per a la qual es va fer col·locar una bandera espanyola i una d'europea com en l'atrezzo habitual de La Moncloa, Rajoy fins i tot va contraposar la “unitat” que hi ha a la societat espanyola per combatre el Parlament al TC amb la “divisió i incertesa” que a la societat catalana haurien causat les “pretensions sobiranistes”.

Sense ocultar que ell
ja sap que el TC donarà la raó en tot a l'Estat, Rajoy es va permetre la llicència d'apuntar al tribunal que presideix un exmilitant del PP, Francisco Javier Pérez de los Cobos, que el pronunciament final anirà dirigit contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Així, la suspensió que La Moncloa i l'oposició ja dóna per feta haurà de ser “comunicada expressament a la presidenta del Parlament català perquè tingui en compte que la iniciativa recorreguda no té cap valor i no pot tenir cap conseqüència”. Fidel a identificar el procés amb Artur Mas, el Rajoy ara en funcions es troba que al davant hi ha un president català també en funcions i apunta així a l'única autoritat constituïda si hi ha desobediència.

Mandat de 24 hores

En la petició firmada ahir, que simbòlicament va ser entregada per un català del cercle presidencial, el secretari d'estat José Luis Ayllón, Rajoy sol·licita al Consell d'Estat que emeti el dictamen en 24 hores. El president del Consell d'Estat és José Manuel Romay Beccaria, extresorer del PP i padrí polític de Rajoy des dels primers passos en la política gallega.

Nou anys i mig després del 31 de juliol del 2006, en què el PP va portar al TC el seu recurs contra l'Estatut, Rajoy diu que comprèn ara el “cansament” de “tants espanyols” amb el conflicte. “Ni Catalunya es desconnectarà d'enlloc ni es produirà cap fractura”, els va prometre.

Utilitzarem tots els mitjans que l'estat de dret posa a disposició de la democràcia per defensar la mateixa democràcia
La suspensió haurà de ser comunicada expressament a Forcadell perquè tingui en compte que no té cap valor
Ni Catalunya es desconnectarà d'enlloc, ni es produirà cap fractura. Ningú ha de renunciar a la identitat espanyola

Sánchez: “Se substitueix democràcia per tirania”

Des del seu paper de líder de l'oposició, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va reaccionar al pronunciament del Parlament amb severitat i utilitzant un llenguatge fins i tot més dur que el que havia emprat prèviament Mariano Rajoy. “Violar la llei és renunciar a la democràcia per substituir-la per la tirania”,
va proclamar Sánchez.

En una compareixença d'urgència a la seu socialista del carrer Ferraz, Sánchez va voler fer costat públicament al president espanyol en el seu combat a “la gravíssima irresponsabilitat” de Junts pel Sí i la CUP al Parlament. Segons el líder del PSOE, el que ahir es va oficialitzar a la cambra catalana és “privar” els espanyols de dotar-se d'un projecte de convivència “compartit per tots”. “Reafirmem la nostra convicció que la majoria de catalans no vol la secessió”, va solemnitzar.

Verbalitzat el compromís amb “la unitat d'Espanya”, alhora Sánchez va recordar que l'Estat té el dret i l'obligació de reformar la Constitució “per garantir els drets i les llibertats dels ciutadans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia